Ekonomi
17 Şub 2017 09:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:00

Beklenen müjde geldi! Satışlarda KDV iade ediliyor

Maliye Bakan Ağbal, vatandaşların korkulu rüyası olan KDV'nin iade edileceğini açıkladı. Söz konusu düzenlemenin sağlık sektöründe de etkili olacağı belirtildi...

Beklenen müjde geldi! Satışlarda KDV iade ediliyor
Mal ve hizmet satışlarında KDV sona eriyor. Son dönemlerde sık sık karşılaştığımız, yapılan mal ve hizmet satışlarında uygulanan KDV'nin iade olup olmayacağı sorularına yanıt geldi. Vatandaşların korkulu rüyası haline gelen KDV'nin iade edileceği açıklandı. 
 
İletişim, konut, taşımacılık, imalat ve sağlık gibi bir çok sektörlerde faaliyet gösteren ihracatçıları yakından ilgilendiren düzenlemeler yapıldı. 

Hayata geçirilmesi hedeflenen düzenlemeyle bürokratik işlemler azalacak ve KDV uygulamasında vatandaşlara kolaylık sağlanacak.

Bakan Naci Ağbal, 
KDV Tebliği ile iletişim, konut, taşımacılık, imalat ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren ihracatçıları yakından ilgilendiren düzenlemeler yaptıklarını belirtti.

Hayata geçirmeye devam edeceklerinin altını çizen Ağbal, her yıl yüksek tutarlarda KDV iadesi yaptıklarını belirterek şunları kaydetti: "2016 yılında yaklaşık 38 milyar lira KDV iadesi yaptık. Bu önemli bir rakam. Burada amacımız bir yandan haksız bir iadenin yapılmaması bir yandan da vatandaşın hakkı olan iadenin bir an önce yapılmasıdır. Her zaman söylüyorum. Vatandaşın vergi iadesinin bizde bir gün bile fazladan kalmaması gerekir. Çünkü bu vatandaşlarımız çin önemli bir kaynak.

Bu kapsamda, dün yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdik. Bu düzenlemeden önce gerekli belgelerin yanında yüzde 100 oranında banka teminat mektubu veriyordu ve iadesini alması, dosyanın durumuna göre 1 aya yakın sürebiliyordu. Şimdi ise yüzde 120 oranında banka teminat mektubu veren, KDV iadelerini en geç 5 iş günü içinde alabilecek. Böylece, kontroller veya bazı eksiklikler nedeniyle iade sürecinin gereksiz yere uzamasının önüne geçilecek."

Sıkça sorulan konuları açığa kavuşturdu

Bakan Ağbal, söz konusu düzenleme ile indirimli orana tabi konut teslimlerine ilişkin iade uygulamasında sıkça sorulan ve sürecin uzamasına neden olan konuları da açıklığa kavuşturduklarını bildirdi.

KDV iade sürecine ilişkin bir düzenleme daha yaptıklarını anlatan Ağbal, "Dahilde İşleme İzni kapsamında üretilen malların KDV hesaplanarak teslim edilmesi halinde, ihracatçılara yapılacak KDV iadelerine ilişkin dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketlerine tanınan haktan tüm ihracatçı vatandaşların da faydalanmasını sağladık." dedi.

Sağlık hizmetleri de KDV kesintisinden muaf oldu
 
Vatandaşların yanlışlıkla fazla tevkif ettikleri KDV'ye ilişkin düzeltme işlemlerinin, faizsiz ve cezasız bir şekilde yapılmasına imkan sağladıklarını belirten Ağbal, sözlerini şöyle tamamladı: "Yine bu düzenleme ile sağlık sektöründe uzun zamandır yaşanan bir belirsizliği de gideriyoruz. Özel hastanelerin, belli şirketler aracılığıyla doktorlardan aldığı sağlık hizmetlerine ilişkin KDV kesintilerini kaldırdık. Böylece, söz konusu hizmetlerin iş gücü temin hizmeti kapsamında alınan hizmet olup olmadığı yönünde yıllardır süren tartışmayı da sonlandırmış olduk."