Kentsel Dönüşüm
02 Mayıs 2013 14:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:24

Bayraktar: Kadıköy imar artışını kaldırmaz

çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Kadıköy'de bazı müteahhitlerin vatandaşa gelip ‘biz bakanlığı tanıyoruz bize yerinizi kat karşılığı verin' söylentileri yaydığını, Kadıköy'de bir emsal artışı çalışmalarının olmadığını ifa

Bayraktar: Kadıköy imar artışını kaldırmaz

 

 Vatandaşların bu tip söylentilere inanmamaları uyarısında bulunan Bayraktar, "Kadıköy imar artışını kaldıracak durumda değil" dedi.
Bakan Bayraktar, katıldığı bir televizyon programında, kentsel dönüşümün belediyeler tarafından artık istendiğini ifade etti. Bayraktar, "Vatandaşın tepkisi üzerine Belediye başkanları dönüşüm kapsamında olmayan mahallelerin neden dönüştürülmüyor diye soruyor. İnsanların bilinci değişti. Şu anda kentsel dönüşüm konuşuluyor. Şu anda belki işte bu barış süreci, kardeşlik süreci çok konuşuluyor, ama ondan sonra diyebilirim ki en çok kentsel dönüşüm konuşuluyor" dedi.
Dönüşümün birçok faydası olduğunun altını çizen Bakan Bayraktar, "Binalar şu anda enerjinin yüzde 40, yüzde 50'sini boşa harcıyor ama kentsel dönüşümle yeni binalar da 10 milyar dolar tasarruf yapacağız. Kentsel dönüşüm sadece binaları yıkıp yenisini yapmak değil, çevreyi düzenlemek, yeşil alanlar yapmaktır. Pillerin, atık yağların, katı atıkların toplanması gibi çok ciddi çalışmalarımız var. Yeter ki bu işe samimi sarılalım" dedi.
 
100 imar planın 80'nini onaylamadık
Bakan Bayraktar, Bakanlığın belediyelere göre daha kolay imar planını onayladığı yönündeki eleştirilere cevap verdi. Belediyelerin 3 ay içerisinde yapmadığı imar planlarını bakanlığın yapma yetkisi olduğunu belirten Bayraktar, "Bize bu şekilde valiler üzerinden 100 tane imar planı müracaatı geldi. 20 tanesinin imar planını yaptık. 80 tanesini yapmadık. Yaparken de diyoruz ki belediyeye; bunların imar planlarını neye istinaden yapmadın, ne eksiği vardı? O da diyor ki, şu şu şartlardan dolayı sıkıntısı vardı. İmar planını yapmadık. Doğruysa biz de yapmıyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği İstanbul'daki 16/9 projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Bayraktar, bakanlık tarafından projeyi detaylı olarak incelediklerini söyledi. Projenin yanlış olduğunu tespit eden raporu ilgili yerlere verdiklerini vurgulayan Bayraktar, "Bu İstanbul'un siluetini bozuyor. İşin kendisi yanlış. O tip yerleri ibreti alem için yıkmak lazım. Ama yapıldıktan sonra yıkmak zor bir şey, mühim olan yapılmaması" diye konuştu.
Yapıların şehrin siluetini bozmaması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, imar kanunu taslağında bunların düzenlediğini belirtti. Bayraktar, "Herkes öyle kafasına göre iş yapamayacak. Kafasına göre imar yönetmeliği yapamayacak. Plan notlarıyla emsali artıramayacak. Bunları ciddi şekilde engelleyecek radikal çalışmalarımız var" dedi.
 
Kadıköy bir imar artışını kaldıracak durumda değil
Bakan Bayraktar, İstanbul Kadıköy'de bir imar artışı çalışması bakanlığın gündeminde olmadığını söyledi. Bazı müteahhitlerin vatandaşa gelip ‘biz bakanlığı tanıyoruz bize yerinizi kat karşılığı verin' söylentileri yaydığını ifade eden Bayraktar, Vatandaşların bu tip söylentilere inanmamaları uyarısında bulundu. Bayraktar, "Böyle bir şey, siyasi bir karardır. Oturulur Kadıköy Belediyesiyle, Kadıköy halkıyla konuşulur, Kadıköy muhtarlarıyla toplanılır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızla konuşulur. Hükümet bunu ele alır. Bu meseleler sadece Kadıköy için değil Türkiye'nin her tarafı için enine boyuna konuşulur. Ama Kadıköy bir imar artışını kaldıracak durumda değil" dedi.