Güncel
16 Tem 2016 16:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:29

Başbakan Binali Yıldırım açıklamalarda bulundu!

Başbakan Binali Yıldırım, Hulusi Akar'la birlikte yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım açıklamalarda bulundu!
İşte Binali Yıldırım'ın sözleri

Bu girişim Türkiye için kara bir lekedir. Paralel teröristlere gerekli cevabı veren, gece darbe girişimini önleyen ve sabah da hayatına devam eden milletimizin alnından öpüyorum.

Darbe girişiminde hayatını kaybeden, güvenlik görevlilerimiz, polisimiz ve sivil vatandaşlarımızı rahmetle, minnetle anıyorum.

Kahramanca savaşan güvenlik güçlerimizi alnından öpüyor, milletimizle beraber büyük bir belayı Allah'a şükür def ettik.

Tabi, bu kalkışma TSK'nın emir komuta hiyerarşisiyle olan bir kalkışma değil, TSK içindeki paralel terör yapılanmasının bir kalkışmasıdır.

Bu vesileyle vatanını, milletini seven, bayrağını seven ve bu alçakça girişime asla prim vermeyen değerli komutanlarımızı, subaylarımızı tebrik ediyorum.

Ayrıca olayın olduğu ilk andan itibaren, meydanları dolduran sivil toplum kuruluşları, vatandaşlarımız, siyasi parti taraftarlarına da teşekkür ediyorum.

Özellikle kahramanca çarpışarak hayatlarını ortaya koyarak bu belayı defeden özel kuvvetlerimiz, polisimiz  ve tüm emniyet mensuplarımızı yürekten kutluyorum. Şükran duygularımı sunuyorum.

Demokrasiye olan bağlılığımızı bir kez daha ispatladık

Bu olay bize şunu gösterdi. Demokrasi ve milli iradenin bizim için ne kadar önemli olduğunu bütün dünya girdi. Hele köprüyü kesen, binalara girmeye çalışan, tankların önüne yatan, tankların üstüne çıkan, canını ortaya koyan, canını bu uğurda feda edenleri bu aziz millet asla unutmayacaktır.

Bu zor günümüzde bizi arayan dost ülkelere de, dayanışma isteklerini koruyan dost ülkelere de teşekkür ediyoruz.

Bu paralel çete mensupları artık yüce Türk adaletinin elindedir. Müstahak oldukları her türlü cezayı göreceklerdir.

Milletimizin ortaya koyduğu basiret, Türkiye'de demokrasinin kesintiye uğramasının önüne geçmiştir.

Bu kalkışmayı yapanlar bir kez daha şu gerçeği anlamalıdır. Hiç kimse bu büyük milletin demokrasi aşkını ölçemeyecektir.

PKK'dan daha aşağılık bir terör örgütü

Vatandaşlarımızın bugün normal hayata dönmüş olması, erdeminin bir göstergesidir. Devletin parasıyla, devletin silahı, devletin tankıyla, devletin uçağı ve helikopteriyle bu ülkenin vatandaşlarının üzerine ateş açanlar, PKK teröründen daha da aşağılık bir terör örgütüdür.

161 şehit 1440 yaralı

Tankların önüne çıkarak, hayatını ülkemizin bağımsızlığı için veren bütün kardeşlerimi tekrar şükranla anıyorum. Kalkışma bastırıldı ancak maalesef 161 şehidimiz var. 1440 kişi de yaralandı.

2839 darbeci gözaltına alındı

Bu olaya karışan şu ana kadar 2839 çeşitli rütbeden gözaltılar var.

Basına, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına, örnek vatan severlik davranışından dolayı çok teşekkür ediyorum.

İşin birinci safhası burada sona ermiştir. Bundan sonraki yapılacak işlemler de bir yandan vatandaşlarımız normal hayatlarını sürdürürken, bir yandan da ülkemizi dünya ülkeleri arasında itibarsızlaştırmaya çalışan bu güruhlara karşı gereken her türlü işlem misliyle yapılacaktır.

15 Temmuz demokrasi bayramı

Bu vesileyle demokrasi bayramımız olan 15 Temmuz'u kutluyorum. Aziz milletimize şükranlarımı iletirken. Parti genel başkanlarına da basiretlerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.

Haber alınamayan başka komutan var mı?

Komutanlarımızla ilgili herhangi bir endişe edilecek durum yok. Durum tamamen kontrol altında. Kısa süre içinde komutanlarımız da normal sürece geçecektir.

İdamı geri getirmeye çalışacak mısınız?

Vahim bir olayın sıcaklığı devam ediyor. Tutuklamalar gözaltılar devam ediyor. İşlenen bu suçun karşılığı hukuk sisteminde açık ve seçik tanımlanmıştır. Bilindiği gibi idam cezası Türk anayasasından çıkarılmıştır. Bugün Meclis toplanacak ve burada ülkenin bu ve buna benzer çılgınlıklarla karşı karşıya kalmamıs için ne gibi ilave tedbirler alınacaksa bunları da diğer partilerimizle değerlendireceğiz.

Fethullah Gülen Amerika'dan her türlü hukuki yollarla iade talebi yaptığımız bir kimsedir. Hele dün yaşanan olaydan sonra bu şahsın, bu teröristin arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke Türkiye'ye dost değildir, Türkiye'ye karşı ciddi bir savaşın içindedir. Gerçek dostluk bütün bu yaşananlardan sonra bu işin müsebbibi olan, başı olan bu çete reisinin gereken şekilde hak ettiği cezayla buluşmasıdır.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin durumu nedir?

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri eve gitmek üzere yoldadır. Herhangi bir sıkıntı yoktur. Bu büyük bir olaydır, milli iradeye yapılmış en büyük darbe girişimidir. Başka darbe girişimlerinden en önemli farkı da vatandaşın bu darbe girişimine karşı durmasıdır.

Vatandaş kolluk kuvvetlerini beklemeden askerleri gözaltına aldı. Böyle asil bir milletin ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Bu millet Türk milletidir. Bunun içinde Türk vardır, Kürt vardır birçoğu vardır. Değişmeyen tek şey ise ayyıldızdır.

Bir kez daha millet devletinin değerini bilip, yanında yer almıştır.

Yurtta Sulh Komitesi'nden gözaltında olan var mı?

Çok fazla var, Gözaltında olan, aranan var. İşin omurgasını oluşturan, beynini oluşturan bütün isimler alınmıştır. Her şey kontrol altındadır. Bu bir müşterek çalışmanın ürünüdür. Kolluk kuvvetleri, savcılarımızla çok güzel bir koordinasyon içinde çalışmıştır.

Her şeyden önce bu ülkenin başkomutanı olan Recep Tayyip Erdoğan ilk andan itibaren "Ölmek var dönmek yok, bir bedel ödenecekse o bedeli biz ödeyeceğiz" diyerek noktayı koymuştur. Bugün geldiğimiz sonuç bizleri utandırmayan bir sonuca ulaştık.

Biz asil bir milletiz. Bakın Brüksel'de terör saldırısı oldu, 10 günde havalimanını açamadılar biz 4 saatte açtık. Giden mal geri gelir, hatta daha güzeli gelir ama canlar gelmez. Bizim ciğerimizi yapan şehitlerimizdir. Tek tesellimiz bu alçakların başaramamasıdır.

Bu konunun bütün detayları ele alınacak. Nerede zaaf var, hangi sistemde yetersizlik var hepsi bütün yönleriyle değerlendirilecek ancak şu an o an değil. Şu an bu belayı başımıza saranlardan hesap sorma zamanı.