Krediler
05 Tem 2014 10:32 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:27

Bankalar o cezayı kaldırdı!

Değişik ücretlerle tüketiciyi canından bezdiren bankalar, konut ve tüketici kredilerinin taksitini erken ödeyen tüketiciyi cezalandırmaktan vazgeçti.

Bankalar o cezayı kaldırdı!
’Dosya masrafı, komisyon bedeli, yeniden yapılandırma bedeli’ gibi ücretlerle tüketiciyi canından bezdiren bankalar, konut ve tüketici kredilerinin taksitini erken ödeyen tüketiciyi cezalandırmaktan vazgeçti.

Zaman Gazetesi’nin 10 Haziran 2014 ‘Taksiti gününden önce ödedi, banka ceza kesti’ başlıkla yayımlanan haberin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) soruşturma başlattı. İlgili bankaları uyaran kurum, erken ödeme yapanların cezalandırılması uygulamasını sona erdirdi. 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’u gerekçe gösteren bazı bankalar, haziran ayından itibaren taksitini erken ödeme yapmak isteyen müşterilerinden gününe bağlı olarak 10-15 lira talep etmeye başladı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu ve hukukçuların tepki gösterdiği uygulamaya ilişkin haber Zaman’da yayımlandıktan sonra birçok medya kuruluşu da konuyu ayrıntılı şekilde ele aldı. Kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine BDDK, uygulamayı hangi bankaların yaptığını belirlemek için soruşturma başlattı.

BDDK’nın harekete geçmesi üzerine bankalar geri adım attı. ‘Dosya masrafı, yeniden yapılandırma’ gibi birçok kalemde bankalara bedel ödeyen tüketicilerin tepkisini çeken erken ödeme cezası alan bankalar, geçtiğimiz hafta uygulamaya son verdi. Geçtiğimiz ay kredi taksitini bir gün önce ödediği için 9,92 liralık cezaya katlanan A.Ç., Temmuz taksitini yatırmak için gittiği bankada erken ödeme cezası olup olmadığını sordu. Banka görevlilerinin “Geçtiğimiz haftadan itibaren erken ödeme cezası alınmıyor, zaten biz de anlam verememiştik.” açıklamasıyla rahat bir nefes alan A.Ç., taksit tutarını bankaya ödedi.

Bankaların geri adım atmasını değerlendiren Ankara Barosu avukatlarından Mustafa Akıncı, tüketicileri şoke eden kredi taksitini erken ödeyenlere ceza kesilmesinin yasalarda yer aldığına dikkat çekti.

Mustafa Akıncı şunları söyledi: “Tüketici, sadece banka kredisini toptan kapattığında, bankayı faizden mahrum ettiğinde erken ödeme cezası ödeyeceğini bilebilir. Bunun dışında bir ya da birkaç taksitin erken ödenmesi halinde ceza kesileceğini bilemez.” 

İlgili bakanlığın çıkaracağı yönetmelik veya yasal düzenlemeyle tüketiciyi mağdur eden bu düzenlemenin değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, “Bankaların erken ceza dönemini kapatması yerinde bir uygulama ancak bunun altyapısı da hazırlanmalıdır.” şeklinde konuştu.