Krediler
26 Nis 2018 15:48 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:47

Bankalar Konut Kredisi faiz oranlarını düşürecek mi?

Konut kredisi faiz oranları yapılan tüm açıklamalara rağmen bir türlü düşürülemiyor. Yüksek faiz oranları konut satışlarını olumsuz etkilerken inşaat sektörü "bankalar konut kredisi faiz oranlarını düşürecek mi?" sorusunun yanıtını arıyor.

Bankalar Konut Kredisi faiz oranlarını düşürecek mi?
Ev satın almak isteyen kişilerin büyük bir bölümü konut kredisi faiz oranları için indirim kararı verilip verilmeyeceğini merakla bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan hemen hemen tüm konuşmalarda faiz oranlarının indirilmesi istenirken bankalar henüz bu çağrıya olumlu bir karar vermiş değil.

Bankaların artan maliyetleri ve Türk Lirasında yaşanan belirsizliği neden göstererek konut kredisi faiz oranları için indirim yapılmasının mümkün olmadığını söylemesi ise umutla bekleyen kişilerin hayal kırıklığı yaşamasına neden oluyor. Geride bıraktığımız günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baş danışmanı olan Yiğit Bulut'un TRT'de katıldığı programda konut kredisi faiz oranlarına müdahale sinyalleri vermesi konunun önemini daha da arttırdı. 

Seçimden sonra konut kredisi faiz oranları düşecek mi? 

Erdoğan'ın seçimlerden önce konut kredisi faiz oranlarını düşürecek bir müdahalede bulunması bekleniyor. Yani karar seçim öncesi açıklanacak. Hükümet kanadı bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmeye mecbur bırakacak yaptırımlar üzerinde çalışıyor.

Eğer yapılacak olan bu müdahale de etkisiz olursa Erdoğan bu durumda kamu bankalarını devreye sokacak. Kamu bankaları üzerinden düşük faizli konut kredisi kullandırılacak. Kamu bankaları konut kredisi faiz oranları için indirime gidip konut kredisi başvuru taleplerini üzerine çekeceği için özel bankalar da rekabetten olumsuz etkilenmemek üzere mecburen faiz oranlarında indirime gitme zorunluluğu yaşayacak.

Kredi kullanarak ev sahibi olmak şu anda mantıklı mı?

Şu anda bankalardan konut kredisi kullanmak isteyen kişilerin bir süre daha beklemede kalmaları öneriliyor. Ancak aradıkları evi bulan kişiler için konut kredisi yeniden yapılandırma seçeneği sunulduğu için ev satın alma sorun olmuyor. Yani yüksek faizli konut kredisi kullanan kişiler “konut kredisi faiz oranları” düştü haberleri ile beraber hemen bankaya başvuruda bulunarak düşük kredi faiz oranları ile yeniden konut kredisi hesaplama işlemi yaptırıyor ve yeni konut kredisi ödeme tablosu oluşturuluyor.