Krediler
22 Şub 2018 11:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:40

Bankalar inşaatçılara kredi vermiyor mu?

İnşaat sektöründe zaman zaman bankaların kredi vermekten çekindiği şikayetleri dile getiriliyor. Peki rakamlar ne diyor?

Bankalar inşaatçılara kredi vermiyor mu?
Zora giren inşaat sektörü temsilcileri zaman zaman bankaların kendilerine kredi verirken temkinli olduğundan şikayet etse de rakamlar kredi genişlemesinin devam ettiğini gösteriyor.

BDDK verilerine göre 2015 yılında 116,2 milyar TL olan inşaat sektörü nakdi kredileri 2016 yılı sonu itibariyle 146,1 milyar TL'ye, 2017 sonu itibariyle ise 181,2 milyar TL'ye yükseldi. Böylelikle 2017 yılında bir önceki yıla göre sektöre verilen kredilerdeki genişleme yaklaşık yüzde 25 oldu.

Aynı dönemler itibariyle bankacılık sektöründe toplam kredilerdeki genişleme yüzde 2'de kaldı. Bu durum inşaat sektöründeki kredilerin toplam kredilere oranla 12 kat daha fazla genişlediğini ortaya koydu.

Tutar olarak bakıldığında da 2017 sonunda ferdi kredi kalemlerinden ve toptan ticaret ve komisyonculuktan sonra en çok kaynak ayrılan kalem inşaat oldu. Türkiye'nin büyük önem atfettiği ve ciddi yatırımlar yaptığı elektrik, gaz üretim dağıtım kalemi altında yer alan enerji faaliyetlerinde 2017 yılı sonu itibariyle krediler 139,7 milyar TL'de kaldı. 

SEKTÖRDE BAZI OYUNCULAR ŞİKAYETÇİ

Bu rakamlara rağmen inşaat kategorisi altında yer alan konut sektörünün bazı temsilcilerinin şikayetçi olduğu görülüyor. İstanbul Fikirtepe'de üstlendiği proje zora giren bir şirketin temsilcisi bankaların kendilerine kredi vermekten imtina ettiğini söyledi. İsmini vermek istemeyen yetkili Business HT'ye yaptığı açıklamada bankaların kendilerine 2 yıldır kredi vermediğini belirtti.

Bu tip şikayetlere sektör genelinde rastlamak mümkün. Bankaların sektöre kredi verme iştahını kaybetmesinde finansman maliyetlerinin yükselmesi ile birlikte sektördeki durgunluğun da etkili olduğu söyleniyor.

KONUT SATIŞLARINDA TOPARLANMA

Sektörde finansman konusu ile birlikte konut kredisi faizlerinin yüksekliğinin de etkisiyle düşük talep de önemli bir baskı unsuru olarak görülüyordu. 2017'nin son çeyreğinde konut satışları tüm aylarda gerileyerek 2014'ten bu yana en uzun daralmayı yaşamıştı. Bunun yanında dün açıklanan Ocak ayı konut satış rakamları küçük de olsa bir toparlanma sinyali verdi.