Ekonomi
02 Mar 2015 08:34 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:26

Banka kredisi kullananlar dikkat!

Trabzon Barosu avukatlarından Remzi Başkan, banka kredisi kullananların dosya paralarını alabilmek için nasıl bir yol takip etmesi konusunda tüketicileri uyardı.

Banka kredisi kullananlar dikkat!
İlk olarak tüketicinin başvuru dilekçesiyle birlikte kredi kullandığı bankaya müracaat etmesi gerektiğini belirten Remzi Başkan, “Öncelikle izlenecek yol bir ön başvuru dilekçesi ile birlikte krediyi kullanmış oldukları bankanın şubesine gitmeleridir. Şubenin ilgili birimine dilekçe havale edilerek başvuru yapılır. Bu aşamada bir dilekçeye ihtiyaç olduğu gibi sözlü olarak ta başvuru yapılabilir.

Yapılan başvuru üzerine bankalar tüketicilere ‘müşterilerine’ adreslerine, maillerine ya da iletişime geçecekleri bir telefon veya faks numarasına kullanmış oldukları krediye ilişkin dosya masrafını gösterir belge, dekont ya da dokümanı ilgili banka çalışanın parafı ile gönderir. Yine ilk başvuru aşamasında tüketiciler avukatlara vekalet vererek iş yükünden kurtarabilirler. Bankaların göndermiş oldukları evraklardan sonra tüketiciler dosya masraf miktarına göre ikametgahlarında bulunan en yakın Kaymakamlık Tüketici Hakem Heyetine, İl Hakem Heyetine ya da Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmalıdırlar” dedi.

Genelde hangi masrafların geri alındığına dair bilgi veren Başkan, “Tüketiciler kullanmış oldukları konut, araç veya ihtiyaç kredilerinden kaynaklı dosya masrafı/komisyon ve çeşitli adlar altında tüketiciden banka için zorunlu olmayan her türlü masrafları geri alabilirler. Bunlar kalem kalem sayacak olursak dosya masrafı, komisyon, tahsis ücreti, istihbarat ücreti, ekspertiz ücreti, ipotek tesis ücreti, kredi tespit ücreti, yapılandırma ücreti, erkan kapama ücreti, ipotek fek ücreti, noter ücreti vb." ifadelerini kullandı.

Kredi alırken çok sayıda evrak imzalatılmasının ileride tüketici açısından bir olumsuzluk oluşturabileceğine dikkat çeken Başkan, “Tüketicilere çok sayıda evrak imzalatılması ileride telafisi imkansız sonuçlar doğmasına neden olabilir. Şöyle ki; kullanılan kredilerde bankalar kendileri açısından risk oluşturabilecek her duruma karşı güvencesini bu evraklar sayesinde korumaktadır. Söz konusu evraklar verilen kredi/kredilere ilişkin birçok hususu düzenlemektedir. Bunlar faiz, vade, masraf, sigorta vb. gibi kalemlerdir. Çok sayıda evrakın olması ve tüketicinin bu alanda sözleşmesel eksikliği ileride muhakkak bir yönüyle kendini gösterip olumsuzluğa neden olacaktır” şeklinde konuştu.

"EVRAKLARI OKUMADAN İMZALAMAYIN"

Evrakları okumadan imzalamanın büyük yanlış olduğunu kaydeden Başkan, “Evrakları okumadan imzalamak yapılabilecek en büyük yanlışlıktır. Bunun için tabii ki de bu alanda bilgi ve tecrübesine başvurulabilecek kişilere ulaşmak gerekir. Toplumumuzda ki sosyal-ekonomik denge bu durumu tüketiciler açısından önemli kılmasa da izlenmesi gereken bir yol olduğunu düşünüyorum. Söz konusu durum tüketicilerin acil ihtiyaç anında zamansal bir sıkıntıda mevcut olduğu için en sağlıklı ve çabuk şekilde kanaatimce bu yapılmalıdır” diye konuştu.