Sektörel
12 Kas 2015 12:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:45

Bakliyat yılı ülkemize çok faydalı olacak!

GTB Başkanı Tiryakioğlu, kuru bakla üretiminin her yıl arttığı Türkiye'de '2016 Bakliyat Yılı' için üreticilerin, sanayicilerin ve ihracatçıların birlikte ortak hedefler doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini söyledi

Bakliyat yılı ülkemize çok faydalı olacak!
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, "2016 Bakliyat Yılı" için üreticiler, sanayiciler ve ihracatçıların ortak hedefler doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini bildirdi.

Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bakliyat üretiminde Türkiye'nin dünyanın en büyük üreticileri arasında yer aldığını belirtti.

Yapılan çalışmalar sayesinde Türk bakliyatını tüm dünyaya ulaştırmayı hedeflediklerini anlatan Tiryakioğlu, Türkiye'nin önerisiyle BM'nin gündemine giren ve 2013 yılında alınan kararla, 2016 yılının "Uluslararası Bakliyat Yılı" ilan edildiğini ifade etti.

Bu dönemin iyi değerlendirilmesini isteyen Tiryakioğlu, şöyle devam etti:

"Bilindiği üzere Türkiye, nohut ve mercimeğin en eski ana vatanı ve gen merkezlerinden birisi olarak kabul edilmekte. Dünya kırmızı mercimek ve nohut üretiminde ilk 5 ülke arasındayız. Kuru bakla üretiminin her yıl arttığı ülkemizde '2016 Bakliyat Yılı' için üreticilerimizin, sanayicilerimizin ve ihracatçılarımızın birlikte ortak hedefler doğrultusunda hareket etmesi gerekiyor. Ülkemizin böylesi önemli bir organizasyonda sürecin dışında kalması Kanada, Hindistan, Pakistan ve Amerika gibi bakliyatta söz sahibi diğer ülkelerin yararına olacaktır."

Türkiye kırmızı mercimek üretiminin tamamına yakınını karşılayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, bakliyat yılından en kazançlı çıkacak bölgelerin başında geldiğine vurgulayan Tiryakioğlu, özellikle kırmızı mercimeğin dünya genelinde Türkiye menşeli kalite bilinirliğinin yüksek olmasının bölge sanayisine avantaj sağlayacağını kaydetti.

Tiryakioğlu, ayrıca 2016 Bakliyat yılı tanıtım sürecinde besin değerinin daha da artması için bakliyatın bulgurla tüketilmesinin özellikle tavsiye edilmesi gerektiğini kaydetti.

"Protein değeri yüksek"

Hayvansal gıdaların temel alternatifi ve proteince oldukça zengin olan bakliyatın bilinçsizlik ve tanıtım sorunlarından dolayı dünya ölçeğinde istenilen seviyede tüketilmediğine işaret eden Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Gelecek nesillerin beslenme alışkanlığına negatif etkiler doğuracak olan bu durumun dünya toplumlarına anlatılabilmesi için BM'nin aldığı bu karar stratejik önem taşımakta. Dünya’da 1 milyar insanın aşırı kilo ve obeziteyle mücadele ettiği, yaklaşık 800 milyon kişinin de açlık sınırının altında yaşadığı günümüzde bakliyat sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir tarım noktasında ciddi alternatif oluşturmakta.  Bu nedenle yapılacak olan tanıtımlarda Baklagillerin sağlık ve beslenme açısından faydalarına dikkat çekilmesi dünya genelinde bu ürünlere olan ilgiyi artıracaktır."