Kentsel Dönüşüm
15 Şub 2013 11:47 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:16

Bakanlıktan 3 ilçeyi taşıma kararı!

Nüfus artışını önlemek amacıyla Bağcılar, Güngören ve Bayrampaşa yeni yapılacak olan iki şehire taşınacak...

Bakanlıktan 3 ilçeyi taşıma kararı!

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul'da nüfus artışına önlem planı hazırlıyor. Bakanlık Bağcılar, Güngören ve Bayrampaşa'dan yeni yapılacak 'İki Şehir'e taşınmak için düğmeye bastı
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşümde çok kritik bir viraja girdi. Birçok ilde başarılı olan dönüşüm çalışmaları büyükşehirlerde, özellikle de İstanbul'da önemli bir riski ortaya çıkardı. Bakanlık kurmaylarının üzerinde çalıştığı risk planına göre özellikle İstanbul'da şehir merkezlerindeki nüfus yoğunluğunun azaltılması için "İki Şehir" projesi hayata geçti. Ancak diğer yandan merkezdeki yıkılan binaların yerine de yenileri yapılıyor. Hatta bazı yerlerde emsal artışları da yaşanıyor. Böyle giderse merkezlerdeki nüfus yoğunluğu daha da artacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "İki Şehir ile İstanbul'un nüfusunu artırmayacağız.
 
Yaşanamayacak bölgeler için alternatif modern yaşam alanları oluşturacağız" sözleriyle başlattığı proje için düğmeye basıldı. Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip olacak bu şehirler için planlanan, merkezde yoğun ve sosyal yapılardan yoksun alanlara alternatif modern şehirler oluşturmaktı. Gelinen noktada projeler için adımlar atıldı ancak buna paralel olarak şehir merkezinde de yıkılan yerlere yeni binaların yapılması çalışmalar hız kesmedi. Amaçlanan durumdan sapma riskini masaya yatıran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul nüfusunun hızlı artırılmaması gerektiği fikrini benimsedi. Bakanlık bu düşünceye paralel olarak yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Alınacak yeni karar ile İstanbul'da nüfusun yoğun olduğu ancak sosyal donatı ve altyapıdan mahrum alanların bir bölümünün yeni şehirlere taşınması periyodik olarak planlanacak. 
 
TAŞINMA KARARI MASADA
 
Bakanlıktan alınan bilgilere göre İki Şehir projesi hayata geçtiği anda şehir merkezindeki nüfus buraya kaymayacak, aksine merkezin de nüfus yoğunluğu artacak. Önümüzdeki hafta bu konu için kurmayları ile bir araya gelecek olan Erdoğan Bayraktar radikal bir karar alacak. Bu karar Bağcılar, Güngören ve Bayrampaşa gibi S.O.S veren ilçelerde belirli bir nüfusun yeni yapılacak şehre taşınması yönünde çıkabilir.
 
DAYATMA OLMAYACAK 
 
Taşınma kararı dayatma ile olmayacak. Belirlenen dönüşüm ve rezerv alanlardaki vatandaşlara yeni yapılacak projelerden teklifler yapılacak. Uzun vadeli ödeme ve takas imkânlarının bulunacağı çeşitli alternatiflerle vatandaşa "İstanbul'un yeni modern merkezlerine taşınmak ister misiniz?" denilecek.