Kentsel Dönüşüm
13 Haz 2014 08:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:13

Olmaz demeyin! Bağdat Caddesi de bedava özelleşti!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bağdat Caddesi’nin betona doyduğunu söyleyip büyük bir yeşil alana dönüştürüleceğini açıkladığı 22 dönümlük arsa, ÖİB’e devredildi. Muhtemelen inşaata açılacak.

Olmaz demeyin! Bağdat Caddesi de bedava özelleşti!
Kadıköy Belediye sınırlarında Tarım İl Müdürlüğü’nün bünyesinde olan bir arazinin yeşil alan olması beklenirken bedelsiz olarak Özelleştirme İdaresi’ne devredildiği ortaya çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mart 2009 yerel seçimleri öncesinde Kadıköy’de yaptığı konuşmada, Bağdat Caddesi’nin betona doyduğunu, arazinin İBB’ye devredilerek altının büyükçe bir otoparka, üstünün de yeşil olacağını söylemişti.

Ancak arazi aradan geçen 5 yıla rağmen yeşil olan olmadı. İBB’ye devredilmedi. Mayıs 2014’te Özelleştirme İdaresi’ne ‘bedelsiz’ devredildi. Kadıköy Belediyesi ‘kamu yararı’ olduğu gerekçesiyle yapılan özelleştirmeye karşı Danıştay’da dava açtı.

Özelleştirme ile yapılacak olan işlemin bir kamu yararı değil, rant olduğu vurgulandı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da buraya yeni gökdelenlerin dikeleceğini dile getirdi. Mihmirah Sultan tarafından tarımsal kullanım amacıyla tahsis edilen arazinin şimdi ticari amaçlı kullanılması söz konusu. 

Yaklaşık 22 dönümlük arazinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün kullandığı binanın bedelsiz olarak devredildiği tapu değişikliği ile ortaya çıktı. Özelleştirme Yüksek Kurulu 2 Mayıs 2014’te İstanbul’da 71 yerin özelleştirilmesi ile ilgili karar aldı. Kararda Erenköy’deki arazi de vardı.
Devir işlemi 8 Mayıs 2014’te resmi senetle kayıt altına alındı. Aynı gün yeni tapu da çıkarıldı. Değişiklik yapılan tapuda, Kadıköy Belediyesi’ne gönderildi. Tapuda, Erenköy’deki 106 pafta 1098 ada 2 parseldeki üzerinde kamu binaları bulunan arazinin tamamının Maliye Hazinesi’nden TTA Gayrimenkul A.Ş.’ye (Başbakanlık Özelleştirme İdaremi Başkanlığı) devredildiği belirtiliyor.

266 AĞAÇ VAR

Kadıköy Belediyesi Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararı hakkında Danıştay’a iptal davası açtı. Dava dilekçesinde yapılan işlemin herhangi bir kamu yararı olmadığı anlatıldı. Dilekçede şu ifadeye yer verildi: “Üzerindeki 266 adet ağacı korunmaya alınmış bu alanın Özelleştirme yolu ile ranta açılması için ‘daha üstün bir kamu yararı bulunduğunun’ açıklanması hatta kanıtlanması ve kamu oyunun bilgisine de sunulması zorunludur.”
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu. “Kadıköy’de şu anda hiç kamu arazisi yok. Hükümet Konağı’nın bir yeri yok. Kadıköy’ün yeşil alanı çok az. Özelleştirme idaresinin imar yetkisi de var. Ne yapılacağını bilmiyoruz. Sadece okul yapacaksa MEB’e verilirdi. Kadıköy’de buna benzer Marina’yı da özelleştirdiler. Meteoroloji’nin arazisi de bu yöntemle oldu. Haydarpaşaport var. Gökdelen de dikebilirler. Ama kamuoyunun tepkisi buna izin vermez. Müthiş bir tepki var.”