Konut Haberleri
08 Ağu 2017 11:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:20

Ayder Yaylası'ndaki kaçak yapılara neşter!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayder Yaylası için yetkili birimleri harekete geçirdi. Bu kapsamda doğal SİT alanı ilan edilen bölgedeki kaçak yapılar yıkılacak. TOKİ ise 2 katlı yatay yapılarla ''yayla modeli'' hazırlıyor.

Ayder Yaylası'ndaki kaçak yapılara neşter!
Rize Ayder Yaylası’ndaki çarpık yapılaşma sorununa Başbakanlık Toplu Konut İdaresi neşter vuracak. Muhteşem doğaya sahip Ayder Yaylası 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ’Turizm Merkezi’ ilan edildi. 1998 yılında Doğal SİT Alanı ilan edilen yayla için yasaya göre valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak, aradan 19 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı.

158 bina için yıkım kararı

Ayder Yaylası, her geçen gün doğal özelliğini yitirdi. Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği yayla ve çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefetten yargılandı.

Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder Yaylası'ndaki 290 yapıdan 158'i hakkında, kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldı. Bu yapıların yıkımı için Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alımı yoluyla açık ihaleye çıkıldı. Ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.

TOKİ’den 2 katlı yeni model

5 ayrı koruma kararına rağmen kaçak yapıların yükseldiği Ayder Yaylası’nda TOKİ tarafından uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi için 5 farklı yayla modeli hazırlanıyor. Uygulanacak modelde dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapıların yer alması öngörülüyor.

‘’Ayder’i kirlettik, rezil ettik’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da; ‘’Ayder bambaşka, ama biz Ayder'i kirlettik rezil ettik. Başkan öyle olur mu, olmaz değil mi? Haşemoğlu'yla konuştuk o da hak veriyor. Buralar üzerinde devlet olarak da özellikle duracağız ve özellikle durmak suretiyle Ayder'i bu yapılanmayla değil, kentsel dönüşümle inşallah şanına yakışır bir hale getireceğiz. Bugün İçişleri Bakanımızla da Uzungöl'ü konuştuk. Aynı değişim ve dönüşümü de Uzungöl'de yapmamız lazım’’ açıklamalarında bulundu.