Ekonomi
01 Tem 2015 07:43 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:53

'Alo' demek artık sudan ucuz olacak!

Avrupa Birliği’nde GSM dolaşım ücretlerinin 2017'den itibaren kaldırılması için anlaşma sağlandı.

'Alo' demek artık sudan ucuz olacak!
AB Komisyonu, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasında varılan mutabakata göre 15 Haziran 2017 tarihinden itibaren birlik içinde seyahat edenler, cep telefonlarıyla konuştuklarında, mesajlaştıklarında veya data hizmetlerini kullandıklarında roaming ücreti ödemeyecek. Bu hizmetleri, bir başka AB üyesi sınırları içinde aynı hizçmetleri, kendi ülkelerindekiyle aynı fiyatlarla kullanacaklar.


Bunun, Avrupa içinde telefon kullanımını daha ucuz hale getirmesi beklenirken, bazı uzmanlar, “şeytan ayrıntılarda gizli” diyerek uygulamanın daha detaylı olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Roamingte indirim
Ülkeler arası roaming tarifeleriyle uzun süredir mücadele eden AB, bu konuda ilerleme kaydetmiş ve ücretlerde yüzde 80’e yakın indirim sağlamayı başarmıştı. Söz konusu uygulama öncesinde, Nisan 2016’da bir indirimin daha gerçekleşmesi öngörülüyor. Şirketlerin de, “adil kullanım” adı altında, ucuz tarifelerin suistimalini önlemek amacıyla bazı tedbirler almasına da izin veriliyor.
Bununla birlikte AB’nin, roaming düzenlemesiyle eş zamanlı olarak “ağ tarafsızlığı” uygulamasını da başlatmayı planladığı bildiriliyor. Bu sayede online içerik, uygulamalar ve hizmetlere erişimin kısıtlanması ya da engellenmesi yasaklanacak. Servis  sağlayıcıları, tüm internet trafiğine eşit muamele yapmaya zorlanacak. Her iki düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerce onaylanması gerekiyor.