Krediler
26 Şub 2013 14:43 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:16

Avrupa yakasına talep 2 kat daha fazla!

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com'un analizine göre; Avrupa yakasındaki konut kredisi talebi Anadolu yakasının iki katı.

Avrupa yakasına talep 2 kat daha fazla!

 

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un analizine göre konut kredisine talep en çok İstanbullulardan geliyor. Ülke genelinde her dört konut kredisi talebinin birinin oluştuğu İstanbul’da, bu kredi türüne Avrupa Yakası'nda ikamet edenler Anadolu Yakası'ndakilere göre daha çok ilgi gösteriyor. Esenyurt, Avrupa Yakası ilçeleri arasında konut kredisi talebinde ilk sırada yer alırken, Anadolu Yakası'nda ise Pendik başı çekiyor.

Enuygun.com, yaptığı analizde konut kredisi faizlerinin yüzde 1’in altına düşmeye başladığı Kasım 2012’den bu yana konut kredisi talebini www.enuygun.com aracılığıyla bankalara iletmeyi tercih eden 50 bin kişiyi mercek altına aldı. Verilere göre konut kredisi talebinde İstanbul yüzde 25 ile ilk sırada, Ankara yüzde 12 ile ikinci sırada, İzmir ise yüzde 7 ile üçüncü sırada yer alıyor. Bu illeri sırasıyla Antalya, Bursa, Kocaeli, Konya ve Adana takip ediyor.

İstanbul’da en çok Esenyurt konut kredisi istiyor

Enuygun.com’un analizine göre İstanbul‘da konut kredisi talebinin en yoğun olduğu ilçe yüzde 7’lik pay ile Esenyurt olurken bu ilçeyi yüzde 6 ile Küçükçekmece takip ediyor. Yüzde 5’erlik paya sahip Pendik, Ümraniye ve Bağcılar ise bu ilçelerin ardından geliyor.

Konut kredisine ilginin İstanbul’un gelişmekte olan bölgelerinde yaşayanlar arasında daha yoğun olduğunu belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “Başı çeken bu ilçelerin nüfus olarak İstanbul’un en yoğun ilçeleri olmasının da etkili olduğunu düşünüyoruz. Benzer şekilde nüfusun daha yoğun olduğu Avrupa yakasında ikamet edenlerden gelen konut kredisi talebi de Anadolu yakasının iki katı olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

 

İlçe

İstanbul toplam konut kredisi talebi içindeki payı

Esenyurt

7%

Küçükçekmece

6%

Pendik, Ümraniye, Bağcılar

5%

Bahçelievler, Beylikdüzü, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Maltepe, Avcılar

4%

Ataşehir, Kartal, Kadıköy, Sancaktepe, Eyüp, Şişli, Fatih

3%

Esenler, Üsküdar, Sultangazi, Çekmeköy, Büyükçekmece, Beyoğlu, Güngören, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Sarıyer

2%

 

Hangi ilde hangi ilçe konut kredisi istiyor

Ankara’da konut kredisi talebi Çankaya ve Keçiören ilçelerinde yoğunlaşırken, İzmir’de Buca ve Karşıyaka diğer ilçelere göre daha fazla konut kredisi istiyor.

Antalya’da Muratpaşa ve Kepez ilçeleri; Bursa’da Osmangazi; Kocaeli’nde Gebze ve İzmit; Konya’da Selçuklu; Adana’da ise Seyhan ilçeleri en çok konut kredisi isteyen ilçeleri oluşturuyor.