Güncel
16 Şub 2018 10:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:40

Avrupa toplu taşımayı ücretsiz mi yapacak?

Hava kirliliğindeki artış nedeniyle Avrupa ülkeleri yeni bir toplu taşıma hamlesine hazırlanıyor. Yeni düzenleme ile 5 pilot kentte toplu taşıma tamamen ücretsiz hale getirilecek. Uygulama zamanla diğer AB ülkelerine de tamamen yayılacak.

Avrupa toplu taşımayı ücretsiz mi yapacak?

Hava kirliliğinin kıskacında olan Avrupa Birliği'nde, Almanya hükümeti tartışma yaratan bir plan üzerinde çalışıyor. Alman medyasında çıkan haberlere göre ülkede kirliliğin en yüksek olduğu 5 şehirde pilot olarak ücretsiz toplu taşıma yapılması düşünülüyor.

Böylelikle başta dizel olmak üzere trafikte kirliliğe yol açan hususi araç sayısının ve havadaki nitorojen dioksit ve diğer tehlikeli partiküllerin azaltılması düşünülüyor.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, işbaşındaki geçici hükümetin hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik önerilerini içeren bir mektubu AB Komisyonu’na da iletti.




5 ŞEHİR BELLİ OLDU

Ücretsiz toplu taşıma fikrinin ilk adımda Bonn, Essen, Reutlingen, Mannheim ve Stuttgart'ın güneyindeki Herrenberg bölgesinde pilot olarak, sınırlı bir süre için uygulanması düşünülüyor.

Teklifte, geniş taşımacılık araçları için düşük emisyon bölgelerinin oluşturulması, elektrikli taksilerin sayısının ve genel olarak elektrikli araçlara yönelik teşviklerin arttırılması da bulunuyor. Almanya'daki belediyelere de gönderilen plan genel olarak olumlu karşılansa da bazı soruları da beraberinde getiriyor. Biletsiz taşımacılığı gerçeğe dönüştürmek ve yolcu sayısındaki artış hedefini tutturmak için toplu taşıma filolarının daha fazla otobüs çevre dostu araçların gerekmesi ve maliyetler öne çıkan tartışma konuları.

Alman Taşımacılık Şirketleri Birliği (VDV) verilerine göre belediyelerin toplu kamu taşımacılığından elde ettiği bilet geliri yılda 12 milyar euro civarında. Planlanan proje gerçekleşirse bunun vergi verenler üzerinde büyük bir yük oluşturacağına dikkat çekiliyor.