İnşaat
21 Eki 2013 07:18 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:36

Avea’nın teknoloji üssü 'Ar-Ge Merkezi' 3 yaşında

Ar-Ge yatırımlarına 80 milyon TL'den fazla kaynak ayıran Avea, 'Avea Ar-Ge Merkezi'nin 3. yılını kutluyor

Avea’nın teknoloji üssü 'Ar-Ge Merkezi' 3 yaşında
Alanında Türkiye'nin ilk ve tek lisanslı Ar-Ge merkezi ünvanını taşıyan Avea Ar-Ge Merkezi, bu 3 yılda, aralarında dünyanın ilk ticari NFC uygulamasının da bulunduğu, Mobil Tahlil Uygulaması, Mobil Mektep, Mobil Anahtar, Hadoop tabanlı büyük veri işleme platformu, Mobil Kaza Tespit Tutanağı Uygulaması, IVR Bas-Konuş Uygulamaları ve deprem felaketi sonrası kişilerin lokasyonunu otomatik olarak belirledikleri “Orada Kimse Var mı?” gibi birçok projeye imza attı…
 
2010 yılından bu yana Ar-Ge yatırımlarına 80 milyon TL'den fazla kaynak ayırarak Ar-Ge'ye en çok yatırım yapan şirketler arasında yerini alan Avea, yaşam dinamiklerini belirleyen teknolojilerinin üretildiği, alanında Türkiye'nin ilk ve tek lisanslı Ar-Ge Merkezi'yle üç yılı geride bıraktı.
 
2011 yılında açılan AveaLabs çatısı altında yer alan AveaLabs İnovasyon Merkezi, AveaLabs Müşteri Deneyim Merkezi ve AveaLabs Kuluçka Merkezi birimleri ile faaliyet gösteren Avea Ar-Ge Merkezi'nde, yurtiçi ve yurtdışı Ar-Ge işbirliklerinin yanı sıra kurumsal ve bireysel müşteriler için ilk niteliği taşıyan pek çok özel ürün ve proje geliştiriliyor.
 
Avea Ar-Ge Merkezi'nin ilkleri…
 
Avea Ar-Ge Merkezi'nde bu 3 yılda imza atılan çalışmalar arasında; dünyanın ilk ticari NFC uygulaması olan BonusluAvea, uzaktan kan sayımı ve tahlil yapma imkânı tanıyan Mobil Tahlil Uygulaması, mobil eğitim platformu olan Mobil Mektep, Mobil Anahtar, Hadoop tabanlı büyük veri işleme platformu, Mobil Kaza Tespit Tutanağı Uygulaması, IVR Bas-Konuş uygulamaları ve Ar-Ge Merkezi sertifika sürecinde geliştirilmiş yenilikçi sistemler ve servisler yer alıyor.
 
Avea Ar-Ge Merkezi'nde geliştirilen projeler kapsamında WAP Ağ Geçidi ürünü ile normal şartlarda yurtdışına ödenecek önemli miktarda kaynağın firma içerisinde kalması sağlanırken; “Orada Kimse Var Mı?” uygulaması ile deprem felaketi sonrası, kişilerin lokasyonunu, belirledikleri bağlantılara otomatik olarak ileten ve bu özelliği ile de dünyada bir ilk niteliği taşıyan sistem hayata geçirildi.
 
Yapılan çalışmaların yanı sıra,  büyük veri işleme alanında faaliyet gösterilerek “BigA” veri anlamlandırma platformu oluşturuldu, “Park Hatırlatıcı” uygulaması, görme engelliler için ödeme sistemi ve Femtocell uygulamaları hayata geçirildi.
 
“Teknolojik inovasyonla sektöre yön vermeye önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz”
 
Avea Ar-Ge Merkezi'ni bir teknoloji üssü olarak nitelendirdiklerini belirten Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin: “Son yıllarda dijital dünyadaki gelişime paralel olarak, iş yapış yöntemlerinden toplumsal ilişki ve iletişim biçimlerine kadar ciddi bir sosyal dönüşüm sürecinden geçiyoruz. Bu değişimde geri kalmamak ve hızlı aksiyon almak adına Ar-Ge ve inovasyonun rolü çok önemli. Bu noktadan hareketle, kuruluşumuzdan bu yana herkesin hayatında fark yaratacak yeni teknolojilerin öncüsü olmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. 3 yıl içerisindeki çalışmalarımızla, gerek kurumsal gerekse bireysel müşteriler için gerçekleştirdiğimiz ilklerle ve teknolojik inovasyonla sektöre yön vermeye önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz” dedi.
 
AveaLabs Kuluçka Merkezi yeni girişimcileri seçiyor
 
Avea'nın, işi teknoloji olan girişimcileri destekleme misyonuyla da hareket ettiğini belirten Şahin; AveaLabs'in çatısı altında bulunan AveaLabs Kuluçka Merkezi'yle, ürün geliştirmek ve olgunlaştırmak isteyen girişimci şirketlere Avea'nın modern ofis olanaklarını, iletişim desteğini ve test laboratuvarlarına erişim imkânlarıyla donatılmış altyapısını sundukları noktasının altını çizdi. Şahin, “Bugüne kadar 5 farklı şirkete 9 proje üzerinde çalışma ve bunları geliştirerek hayata geçirme fırsatını sunduk. ‘Mezun' olarak adlandırdığımız bu firmaların, yerini yeni girişimcilere bırakmasıyla birlikte farklı fikirlerle yepyeni çalışmalara imza atıyoruz”  diye konuştu.   
 
Şahin, internetin; pazara sunulan yeni ürün veya teknolojiye dair anında geri dönüş sağlanması noktasında yardımcı olduğunu ve bu nedenle kullanıcı-müşteri deneyimleri ve görüşlerinin artık hayati bir önem kazandığını da belirtti. Bu öngörüyle geleceğin teknolojilerini sergilemek üzere hayata geçirilen Avea Müşteri Deneyim Merkezi'nde şimdiye kadar 600 ziyaretçiyi ağırladıklarını ifade eden Şahin; merkezin bu yıl içinde artık yeni yüzüyle konuklarını karşılayacağını da sözlerine ekledi. 
 
Avea'nın Ar-Ge gücü hayatı değiştiriyor
 
Coşkun Şahin, Avea'nın Ar-Ge alanındaki en yeni çalışmalarına ilişkin gelişmeleriyse şöyle aktardı: “4G teknolojisi üzerine çalışmaya diğer tüm şirketlerden önce başladık. Grup şirketi Argela ile birlikte LTE-Advanced teknolojisine sahip baz istasyonu ve ağ birimleri üretimi yapacak know-how'a sahibiz. Türkiye'de deneme iznini ilk defa 20 Aralık 2012'de, bir yıllığına aldığımız LTE Advanced'in demosunu rakiplerimizden tam 5 ay önce biz gerçekleştirdik. Ayrıca, Avrupa Birliği Çerçeve Programları Araştırma Fonu” desteğiyle başlatılan MOTO Projesi'ne (Mobile Opportunistic Traffic Offloading) Türkiye'den katılan tek şirket olarak 5. nesil mobil iletişim teknolojisi yani 5G'yi geliştirmek üzere önemli çalışmalar yürütüyoruz. Tüm bunların sonucunda da bankacılıktan sigortaya; sağlıktan tarıma kadar her sektörde ciddi farklılıklar yaratan tüm bu çalışmalarımızın doğup yeşerdiği ve nihayetinde de olgun birer projeye dönüştüğü Ar-Ge Merkezi'mize yaptığımız yatırımlarımıza devam edeceğiz. Ar-Ge merkezimizde hayat bulacak yepyeni projelerle, önümüzdeki dönem de inovasyon ve ayrıcalıklı teknolojilerin tek adresi olacağız.”