Ekonomi
15 Kas 2016 16:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:49

Atatürk Barajı Türkiye'nin 7 yıllık su ihtiyacını karşılayabiliyor

Türkiye'deki barajların arasında önemli bir yere sahip olan Atatürk Barajı'nın doluluk oranının yüzde 83 olduğu açıklandı.. Araştırmalara göre, Atatürk Barajı, tek başına Tükiye'ye 7 yıl yetiyor..

Atatürk Barajı Türkiye'nin 7 yıllık su ihtiyacını karşılayabiliyor
Türkiye'deki barajların doluluk oranları her yıl araştırılırken, Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, Atatürk Barajı'nın doluluk oranının yüzde 83 olduğunu vurguladı..

Barajın 1993 yılından itibaren Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrali olarak elektrik enerjisi üretimine başladığını hatırlatan Kasap, sadece elektrik enerjisi üretimiyle barajın 7 yılda kendisini amorti ettiğini belirtti. 

Elektrik üretimi sayesinde Atatürk Barajı'nın ülke ekonomisine ciddi katkıları olduğunu ifade eden Kasap, barajın, rezervuar alanı, toplam hacmi, sulama sahası gibi özellikleri bakımından dünyanın 5. büyük barajı konumunda olduğuna dikkati çekerek, "Şu ana kadar üretilen elektrik enerjisi 162 milyar kilovat saattir. Bu enerjiyi dikkate aldığımızda her yıl 1,5 milyar lira ülke ekonomisine katkı sağlıyor." diye konuştu.

Atatük Barajı tek başına Türkiye'ye 7 yıl yetebilir

Kasap, şu anda barajın yüzde 83'ünün dolu olduğunu aktardı.

Bölgede mevsimin kurak geçmesine rağmen barajda yeterli suyun bulunduğunu anlatan Kasap, şunları kaydetti:

"Sulama sezonunda bizim yaklaşık 100 metreküp civarında bir suyumuz Mardin tarafına gidiyor, 60 metreküp civarında Suruç tarafına gidiyor ve Mardin'deki projelerimiz de devreye girdiğinde bu miktar artacak. Barajda toplam biriken su kapasitesi 47 milyar metreküptür. Bu miktardaki su, Türkiye'nin 7 yıllık içme ve kullanma suyunu karşılayabilecek durumdadır."

Barajın bölgede 9 milyon 320 bin dekar araziye su sağlamasının yanı sıra görsel güzelliğiyle de dikkati çektiğini belirten Kasap, her yıl yaklaşık 50 bin yerli ve yabancı turistin Atatürk Barajı'nı görmeye geldiğini vurguladı.