Ekonomi
09 Mar 2015 07:36 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:27

Tek taş bile almıyoruz

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, mücehver sektörünün toplumdaki gerginlikten çok etkinlendiğini belirterek, “Taksit imkânı yeniden geldiği halde toparlanamıyoruz. Toplum mutsuz, tek taş satışları bile durdu” dedi.

Tek taş bile almıyoruz
MÜCEVHER İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, Türkiye’de son dönemde yaşanan siyasi gerginliğin insanları mutsuz ettiğini ve bunu mücevher satışlarındaki durgunluktan gözleyebildiklerini söyledi. Dolardaki yükseliş, faiz tartışmaları ve seçim ortamının toplumda yarattığı gerginliğin, direkt olarak mücevher satışlarına yansıdığını belirten Güner, “Kimse yüksek sesle dillendirmiyor ama son olarak ‘Sevgililer Günü’ bomboş geçti. Tek taş satışları bile durdu” dedi.

4 TAKSİT DE YETMEDİ
Mücevher sektöründeki bu durgunluğa çare arayışları kapsamında geçen yıl Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) altın ve mücevher satışlarına yeniden taksit imkanı getirdiğini hatırlatan Güner, şunları söyledi: “Mücevher alışverişlerindeki 10 taksit kaldırılmıştı. Ancak satışlardaki bu bıçak gibi kesilme hali nedeniyle çeşitli görüşmeler yürüttük ve bizim çabalarımız sonucunda 4 taksit imkanı yeniden tanındı.

Ancak taksitin yeniden gelmesi çok küçük bir kıpırdanma sağladı. Etkisi gerçekten çok sınırlı oldu. Türkiye gergin satışlarımız o nedenle artmadı. Asıl neden bu. Taksit sorunu değil.”

MİLLİ MAÇ ETKİSİ
“İnsanlar mutluysa mücevher alıyor” diyen Güner, 12-15 Mart arasında gerçekleşecek Mücevher Fuarı öncesinde sektöre ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Mücevher sektörünün tüketimde müşterinin aklına en son gelen sektör olduğunu kaydeden Güner, “Öncelikli ihtiyaçlardan sona bize sıra en son geliyor.

Türkiye mutlu olduğu zaman bizim işlerimiz artıyor. Milli maç kazandığımızda bile bunu fark ediyoruz. Biz de son dönemde ihracata daha fazla odaklandık. 2014’te yüzde 38 artışla ihracatını en çok artıran sektör olduk. Bunda ihracatı artırmaya yönelik verilen devlet desteklerinin de payı büyük” diye konuştu.