Kent Haberleri
25 Ağu 2015 14:57 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:12

Aslantepe Höyüğü UNESCO'ya giriş için hazırlanıyor!

Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Malatya'da milattan önce 5 binli yıllara tarihlenen ve Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi"nde yer alan Aslantepe Höyüğü'nde incelemelerde bulundu.

Aslantepe Höyüğü UNESCO'ya giriş için hazırlanıyor!
Kamçı, incelemesi sırasında Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Aslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Kamçı, höyüğün 7 bin yıllık geçmişe sahip bir medeniyetin yaşandığı yer olduğunu belirterek, "Bizim için de önemli bir yer. Burasının daha görünür, Malatyamıza daha yakışır bir hale gelmesi, duyulması ve bilinmesi için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Kamçı, Frangipane'ye yürüttüğü kazı çalışmaları için teşekkür etti.

Frangipane de höyüğün kendileri için çok önemli olduğunu ve uzun yıllardır çalıştığını dile getirerek, "Burası sadece Malatya tarihi için değil, Türkiye tarihi için değil, dünya tarihi için önemli bir yer. Burada devlet sistemi başlıyor. Uzun yıllardır çok dikkatli çalışıyoruz. Burada yaptığımız çalışmalarda büyük bir bina bulduk. Laik sistem belki de ilk defa burada başlıyor. O çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Höyükte daha güzel çalışmalar yapacaklarını dile getiren Frangipane, "Burası herkes için önemli. O zaman beraber çalışacağız. İnşallah, bundan sonra daha fazla turist gelecek. Gelenler burayı çok seviyor, çok beğeniyor. İnşallah çalışmalarımız da daha güzel olacak, daha iyi olacak" dedi.

- Höyüğün Dünya Miras Listesine alınması çalışmaları

Bir gazetecinin höyüğün UNESCO Dünya Miras Listesine alınması için ne yönde çalışma yürüttüklerini sorması üzerine Frangipane, bunun için başvuru yapıldığını, çalışmaların devam ettiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Türk hükümeti, UNESCO kalıcı listesine alınması için liste gönderdi. Tabii biz bekliyoruz. Bu zaman alıyor. Brüksel'den kontrol etmek için bir komisyon gönderiyorlar. Her şeyin hazır olması lazım. Koruma istiyorlar. Rekonstrüksiyon istemiyorlar, burada rekonstrüksiyon yok. Hepsi orijinal. Şimdi korumak için beraber çalışacağız. Çevreyi korumamız lazım. İnşallah, UNESCO listesine alınacak" yanıtını verdi.