Ekonomi
06 Ara 2017 11:34 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

Asgari ücret alanlar dikkat! O fark kapatılıyor

Milyonlarca asgari ücretliyi yakından ilgilendiren vergi kesintisi ile ilgili düzenleme hayata geçti.

Asgari ücret alanlar dikkat! O fark kapatılıyor
Asgari ücretlinin sene sonuna doğru 2. vergi dilimine girmesi nedeniyle net maaşı bin 404 liranın altına düşüyordu. Milyonlarca asgari ücretliyi kara kara düşündüren bu uygulama yüzünden Maliye Bakanlığı ve Cumhurbaşanı Erdoğan harekete geçmiş ve kesintinin başka yöntemlerle telafi edileceği duyurulmuştu.

Resmi gazetede yayınlandı

Bu söz tutuldu ve Maliye Bakanlığının Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Eylül 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Tebliğ ile çalışanların ücretlerinin yılın son dört ayında bin 404,06 liranın altına düşmesinin asgari geçim indirimi yoluyla telafisine yönelik düzenlemeye açıklık getirildi. Asgari ücretlilerin bu yılın eylül, ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin aylık hesaplanan net ücretiyle ocak ayında aldıkları ücret arasındaki fark, çalışanın asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek.

Uygulamadan kimler yararlanacak?

Böylece, yılın son dört ayına ilişkin net ücretleri bin 404,06 liranın altına düşenlerin ödemeleri, ilave asgari geçim indirimiyle bin 404,06 liraya tamamlanacak. Gelir vergisi tarifesi nedeniyle ücretlerinde düşüş olsa dahi net ücretleri bin 404,06 liranın altına düşmeyenler uygulamadan yararlanamayacak.
Çalışanın, ücret aldığı dönemde işe başlaması veya işten ayrılması, ücretsiz izin ve benzeri nedenlerle net ücretinin bu tutarın altına düşmesi durumunda ilave asgari geçim indirimi uygulanmayacak.