Yurtdışı-Yabancı Yatırım
21 Mar 2014 12:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:57

Araplar Beylikdüzü ve Esenyurt'a yatırım yapıyor!

Gayrimenkule yabancı ilgisi sürerken, en fazla talep İstanbul'a geliyor. Suudiler oturmak için Boğazdan, yatırım için Beylikdüzü ve Esenyurt'tan ev alıyor. Alman ve Ruslar'ın gözdesi ise yazlıklar...

Araplar Beylikdüzü ve Esenyurt'a yatırım yapıyor!
Gayrimenkule yabancı ilgisi sürerken, en fazla talep İstanbul'a geliyor. Suudiler oturmak için Boğazdan, yatırım için Beylikdüzü ve Esenyurt'tan ev alıyor. Alman ve Ruslar'ın gözdesi ise yazlıklar.

35 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

2013 verilerine göre Türkiye'de 15 milyon 514 bin konut, 1 milyon 427 bin özel Is yeri, 304 bin kamu is yeri, 546 bin yazlık bulunuyor. Halen devam eden İnşaat sayısı ise 318 bin. 2013 yılında Türkiye'de 1 milyon 363 bin gayrimenkulun satılırken, sektördeki işlem hacmi yaklaşık 35 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl emlak satış işlem adedi en yüksek olan 193 bin satıs ile İstanbul oldu.

TÜRKİYE'DE 2013 yılında 1 milyon 363 bin gayrimenkul satılırken, sektöre yabancı ilgisi de sürüyor. International Realty Plus (IRP) Türlüye tarafından hazırlanan Türkiye Gayrimenkul Raporu ilginç verüer onaya koydu. Raporu açıklayan IRP Türkiye CEO'su Hüseyin Altaş, gayrimenkul sektörüne yabancı ügisinin çok fazla olduğunun altını çizerek, son dönemde Avrupa'daki büyük fonlann Türkiye'ye gelmeye başladığını kaydetti. Altaş, 17 Aralık operasyonunun sektörü bir miktar etkilediğini, fakat şu anda soğuduğunu ve durumun normale dönmeye başladığını söyledi. Arap yarımadasının ve Avrupalılar'm Türkiye'ye yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden Altaş, şöyle konuştu: "İranlı ve Dubaililer Sapanca'da vüla alıyor. Irak, Arap yarımadası ve Suriyeliler Düzce'den ev alıyor. İsrailliler, Türk ortaklar bularak daha çok Şanlıurfa ve KKTC'den emlak alıyor. İngilizler, Antalya'dan Batman'a kadar, Türkiye'nin her yerine ilgi gösteriyor. Arabistanlı oturmak için Boğaz'ı, yatırım için Beylikdüzü ve Esenyurt gibi toplu konut alanlarını tercih ediyor.

Antalya ve Bodrum'da Almanlar ve Ruslar daha çok yazlık alıyor. Yatırımda en cazip il İstanbul, İç Anadolu'da ise Konya cazip. Arap ve Iraklılar Konya'ya büyük ilgi gösteriyor. Gaziantep'e Suriyeli ilgisi var."

Lüks konut hız kesmedi

Sektörde yılbaşından beri durgunluk olduğunu vurgulayan Altaş, orta sınıf konutların satışının azaldığını, lüks konut satışının ise tüm hızıyla devam ettiğini düe getirdi. Altaş bir araştırmaya göre Avrupa'da yatırım ve gelişim açısından İstanbul'un Moskova'dan sonra ikinci sırada yer aldığını ifade etti.

Altın günü yerine konut günü

REFAH seviyesinin yükselisine bağlı olarak konut alımının da kolaylaştığını anlatan Hüseyin Altas, orta sınıfta birinci evlerin alındığını, ikinci ve ücüncü evlerin alınmaya başlandığını söyledi. Yüksek gelir sınıfındaki kadınların. altın günü yerine konut günü yapmaya başladığını belirten Altas "Kadınlar bir araya gelip her ay projeden ev alıyor. Altın yerine ev alıyorlar" dedi.

Masraf ve bakım zorluğu nedeniyle büyük evlerden, 2+1 evlere yönelme olduğuna dikkat çeken Altas, özellikle istanbul'da 2+1'lere büyük ilgi olduğunu söyledi. Altas, villa projelerine İlginin giderek azaldığını kaydetti.

Star