Konut Haberleri
08 Eki 2015 07:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:32

Arap turistin sevdasına otel yetişmiyor

Arap turistin Karadeniz sevgisine otel yetişmiyor. KATİD Başkanı Toktaş,oğun sezonda öğrenci yurtlarının dahi otel olarak kullanıldığını aktaran "Arz-talep hâlâ dengesiz" dedi

Arap turistin sevdasına otel yetişmiyor
Turizm sektörü Rusya'nın etkisiyle Akdeniz'de zorlu bir yıl geçirirken Karadeniz'de talep patlaması yaşıyor. Yaz aylarında Arap turist akınına uğrayan Trabzon'da tesisler yetmeyince öğrenci yurtları dahi otel olarak kullanıldı. Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş, Araplar'ın Trabzon'a olan yüksek ilgisi nedeniyle yatak kapasitesinin yetmediğini söyledi. Toktaş, "Yoğun ilgi nedeniyle üniversite özel yurtları temmuz-ağustos aylarında turistlere otel hizmet veriyor. Trabzon'da yaklaşık 1.000 yatak kapasiteli 10 tane özel yurt yoğun sezonda böyle çalışıyor" dedi.

Arz-talep arasındaki bu dengesizlik nedeniyle düşük hizmetin yüksek fiyata satıldığını anlatan Toktaş, bu durumdan rahatsız olan Arap turistin de rotasını Orta Karadeniz'e kırmaya başladığını kaydetti. 2013'ten beri Samsun ve Ordu'ya gelen Arap turist sayısının yüzde 50 arttığını belirten Toktaş, "Doğu Karadeniz'de aldıkları kötü hizmet bunda etkili oldu.

Eğer oradaki yerel yönetimler denetimleri artırmazsa Arap turist Orta Karadeniz'e yönelecek" ifadelerini kullandı. Son yıllarda Ordu ve Samsun belediyelerinin turizme yönelik büyük yatırımlar yaptığını aktaran Toktaş, bunun da meyvelerini toplamaya başladığını kaydetti. Karadeniz Bölgesi'nde 7 bini Turizm Bakanlığı, 4 bini de belediye işletmesi olmak üzere yaklaşık 11 bin oda bulunduğunu aktaran Toktaş, şunları anlattı: "7 bin odanın 2 bini son 2 yılda yapıldı. 2017'ye kadar da 2 bin yatak eklenecek. Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında oda doluluklarının ortalaması ise yüzde 97."

2015'te Türkiye'ye gelen turist sayısı düşerken Karadeniz'e gelen turist sayısının yüzde 15 arttığını aktaran Toktaş, 2016'da da yaklaşık yüzde 10'luk bir artış beklediklerini ifade etti. Bölgeye olan Arap ilgisinin gayrimenkul sektörünü de hareketlendirdiğini vurgulayan Toktaş, "Araplar son 2 yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırımla 4 bin 500 konut satın aldı" dedi. Ortadoğulu işadamlarının Trabzonlu müteahhitlerle işbirliği yaptıklarını belirten Toktaş, yaklaşık 500 milyon dolarlık ilave yatırımla gayrimenkul projelerine başladıklarını aktardı.

KATİD Başkanı Murat Toktaş, son dönemde artan terör olaylarının Karadeniz turlarını da olumsuz etkilediğini söyledi. Son iki yıldır GAP turlarının Amasya'dan başlayıp, Samsun, Trabzon, Erzurum, Kars, Van ve Mardin'e kadar devam ettiğini aktaran Toktaş, terör nedeniyle bu turların bittiğini kaydetti.