İnşaat
26 Haz 2014 16:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:21

AOÇ'de Başbakanlık binasına ret

Başbakan Erdoğan, 'güçleri yetiyorsa yıksınlar. Yürütmeyi durdurdular, bu binayı durduramayacaklar. Açılışını da yapacağım, içine de girip oturacağım' dedi ama mahkemeden ikinci kez 'ret' geldi.

AOÇ'de Başbakanlık binasına ret
Atatürk Orman Çiftliği'ne yapılan Başbakanlık binası ile Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı Ankapark projesine mahkemeden bir 'ret' daha geldi. Ankara 5.İdare Mahkemesi'nin projelerin durdurulması yönünde aldığı karara Başbakanlık'ın itirazı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından da reddedildi.

Ankara 5.İdare Mahkemesi, Mart ayında Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Alanları 1/10.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1.Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planının yürütmesinin durdurulması talebiyle meslek odalarının açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu karar, AOÇ'de yapımı devam eden Başbakanlık Hizmet binası ile Ankapark gibi projeler dahil hepsinin işleminin durdurulması anlamına geliyordu .

Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı davalı olarak; Başbakanlık ise davalılar yanında müdahil olarak bu karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1.Kurulu 17 Nisan tarihli kararı ile bu itirazı reddetti.

BAŞBAKAN DA OLSA KARARA UYACAK!

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahkemelerin AOÇ'de üstü üste karar aldığına dikkat çekerek, "Ancak Başbakan başta olmak üzere hukuk kararlarının uygulanması engelleniyor. AOÇ'de yaşanan talana karşı açtığımız ana plan davasında yürütmeyi durdurma  kararı alındı.Başbakan, 'başbakanlık binası için yıkabiliyorlarsa gelsinler yıksınlar, devam ediyorum' dedi.Bu ülkenin başbakanı da olsa kanun önünde eşit olmak durumunda ve hukuk kararlarına uymak durumunda.

Ben yapıyorum, siz de gelin, gücünüz yetiyorsa yıkın, demek hukuka meydan okumaktır. Madem hukuk kararlarına meydan okuyorsunuz, sonra niye gidip tekrar Ankara 1.Bölge  Mahkemesine itiraz ediyorsunuz.İtiraz ettiniz, itirazınız rededildi. O zaman bu karara uyacaksınız" dedi.
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunduklarını da anımsatan Candan, Bölge İdare Mahkemesi'nin aldığı bu son kararın Anayasa Mahkemesindeki başvurularını güçlendirdiğini söyledi.

Mahkemenin  esastan iptal kararı vermesini beklediklerini ifade eden Candan Anayasa Mahkemesinin bu hukuksuzluğa karşı kararının önemli olduğunu, hukuk kurallarına uymayan ve hukuka meydan okuyanların Cumhurbaşkanı olmayı hak etmediklerini ifade etti.

BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?
Başbakan, 5.İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararından sonra, "Hukuksuz olarak yaptığımız hiçbir şey yok. Güçleri yetiyorsa yıksınlar. Yürütmeyi durdurdular, bu binayı durduramayacaklar. Açılışını da yapacağım, içine de girip oturacağım" demişti.