Ulaşım
23 Mayıs 2014 10:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:05

Ankara-İstanbul arası seyahat 3.5 saat

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı ile ilgili basında yanlış bilgilerin yer aldığını belirtti...

Ankara-İstanbul arası seyahat 3.5 saat
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı ile ilgili haberlerde seyahat süresi hakkında eksik bilgi yer aldığı belirtilerek, söz konusu YHT hattı ile Ankara İstanbul arası yolculuğun 3,5 saate düşeceği bildirildi. Ayrıca açıklamada pek çok haber metninde “yüksek hızlı tren”le “hızlandırılmış tren” kavramlarının yan yana kullanılarak kavram kargaşası ve bilgi kirliliğine neden olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili aşağıdaki açıklama yapılmasına gerek görüldüğü vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattının ilk etabı olan Ankara-Eskişehir kısmı 2009 yılında açılmıştır. Eskişehir-İstanbul(Pendik) kesiminin ise yapımı tamamlanmış olup test ve sertifikasyon çalışmaları tamamlanma aşamasındadır. Haberlerde iddia edildiği gibi seyahat süresi 4 saat 12 dakika olmayacak, ilk etapta iki kent arası seyahat süresi üç buçuk saate düşecektir. Demiryolu terminolojisinde “hızlandırılmış tren” diye bir tanım bulunmamaktadır. 2004 yılında kaza yapan tren konvansiyonel tren olup, bütün bilirkişi raporlarında da belirtildiği gibi, kazanın nedeni trenin hız aşımıdır.”