Sektörel
27 Eki 2015 15:41 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:39

Android 6.0 Marshmallow ile neler yapabilirsiniz?

Android 6.0 Marshmallow işletim sistemine geçtiğinizde telefonunuzda yeni neler yapabileceksiniz?

Android 6.0 Marshmallow ile neler yapabilirsiniz?
İster yeni Nexus 6P'nizi bekliyor olun, ister Galaxy S6'nıza gelecek olan güncellemeyi, Android 6.0 Marshmallow'un neler yapabildiğini muhtemelen bilmek istiyorsunuz. Android'in yeni sürümü, belki büyük bir sıçrama kaydetmiyor, ancak bilmek ve kullanmak isteyeceğiniz bir dizi yenilik sunuyor.

İşte Android Marsmallow ile yapabileceğiniz yeni şeyler.

1. Google Now on Tap

Home düğmesine uzun basarak açtığınız Google Now on Tap, Android Marshmallow'un en önemli yeniliklerinden. İşlev sayesinde şu an çaldığınız şarkı, seyrettiğiniz film, bulunduğunuz mekan vb. hakkında hızla bilgi alabiliyorsunuz. Bildiğimiz Google Now arayüzü ise, yerini koruyor.

2. Usb type c

Marshmallow güncellemesi, telefonunuzun şarj portunu birden USB Type C'ye dönüştürmeyecek, ancak Google'ın en son yazılımı bu yeni standardı destekliyor.

USB Type C, daha hızlı şarj, daha hızlı veri transferi, kablo üzerinden aynı anda video aktarımı ve şarj gibi yeteneklere sahip. En önemlisi, kabloyu her iki yönde de takmanıza izin vermesi.



3. İzinleri daha kolay yönetin

iOS'un izin sisteminin doğru biçimde çalıştığı, Android'in Marshmallow'da benzer bir sistem sunmasıyla anlaşılmış oldu. Yeni Android, izinleri artık yükleme sırasında değil, gerektiğinde soruyor. Bu sayede neler olup bittiğini daha iyi anlıyor, hem de bazı izinler konusunda kontrolü elinizde bulundurmuş oluyorsunuz.

İzinleri görmek ve düzenlemek için Ayarlar > Uygulamalar > Çark simgesi yolunu izleyin ve Uygulama izinleri üzerine dokunun.

4. Parmak izi güvenliği

Android 6.0 Marshmallow'la birlikte parmak izi tarama işlevi, ilk kez doğal olarak destekleniyor. Bu sayede parmak izi güvenliği sorunsuz ve hızlı çalışıyor.



5. Sesleri daha kolay yönetin

Lollipop, ses seviyesi ayarlarını daha esnek hale getirecek bazı değişiklikler yaptı, ancak sonuçta işler biraz karıştı. Marshmallow'da ise her şey çok daha açık. "Sessiz mod"a geçmek için sesi sonuna kadar kısmanız, ses seviyelerini bağımsız olarak ayarlamak için aşağı oka dokunmanız yeterli.

Hızlı ayar bölmesindeki "Rahatsız etme" düğmesine dokunarak tam sessiz, yalnızca alarm ve Öncelik Modu arasında geçiş yapabilirsiniz.

6. Kullanmadığınız taktirde uyku moduna alın

Marshmallow'un bu yeni özelliği, telefonunuzu kullanmadığınızda onu uçak moduna yakın bir duruma getiriyor. Telefonunuz veya tabletiniz, bir süredir kullanılmadığını ve yerinden kımıldamadığını algılıyor ve Doze modu, otomatik olarak devreye giriyor. Bu modda arka plan işlemleri azaltılıyor ve çok önemli olmayan güncellemelerin kontrol sıklığı azaltılıyor. Önemli mesajlar ve aramalar ise her zaman olduğu gibi hemen cihazınıza ulaşıyor.

Doze işlevini açıp kapatmaya yönelik bir ayar bulunmadığından, ek pil ömrünün keyfini çıkarmaya hemen başlayabilirsiniz.



7. Uygulamalar içerisinde gerçek web

Bu yenilik daha çok geliştiricileri ilgilendirse de, son kullanıcılar da farkı hissedebilir. Chrome Custom Tabs adlı işlev, geliştiricilere tam bir Chrome uygulaması açmadan site gösterme olanağı sunuyor. Bu sayede Chrome'da kayıtlı olan parolalarınız gibi işlevlerden faydalanmaya devam edebiliyorsunuz ve geliştirici, uygulama içerisine hafif bir web görüntüleyici eklemek zorunda kalmıyor.

8. Metin seçerken kolaylık

Android Marshmallow, seçiminizi kelimeleri kapsayacak biçimde genişletiyor, böylece seçmek için daha az zaman harcıyorsunuz. Karakter karakter seçim için, seçiminizin başındaki ve sonundaki sapları kullanabiliyorsunuz.

9. Sık kullandığınız uygulamaları paylaşın

Android Marshmallow, en sık paylaştığınız uygulamaları otomatik olarak algılıyor. Bu sayede örneğin web tarayıcınızdan bağlantı paylaşırken en çok Twitter'ı kullanıyorsanız, paylaşım menüsünde ilk gördüğünüz öğe Twitter oluyor.

10. Uygulamalarınızı tamamen yedekleyin

Android'in önceki sürümleri, Wi-Fi parolaları, uygulama kurulumları gibi verileri yedekliyordu. Gmail, Google Calendar gibi bulut tabanlı uygulamalar, elbette bulutta tutuluyordu. Marshmallow ise geliştiricilere kendi uygulamalarının verilerini yedekleme şansı tanıyor. Bu sayede geri yükleme yaptığınızda uygulamalarınız ve uygulama ayarlarınız, eski haline dönüyor.