Konut Haberleri
22 Ağu 2017 09:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:22

Anadolu'da kira fiyatları yükselişe geçti!

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, iller baz alınarak 14 yılda kira artış oranları değerlendirildi. İstatistiklere göre, bu süreçte özellikle Anadolu'da ev kiraları neredeyse uçuşa geçti. Zirve ise yüzde 4 bin 228'lik artışla Bayburt'un oldu.

Anadolu'da kira fiyatları yükselişe geçti!
14 yılda ev kira artışları il bazında değerlendirildiğinde çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı. Bilinenin aksine İstanbul değil Anadolu illerinde büyük oranda artış gözlemlendi.

Anadolu'ya yatırım yapan kazandı

Maliye Bakanlığı’nın kira beyannameleri istatistiklerinden yapılan hesaba göre kira geliri elde etmek için İstanbul’a değil Anadolu’ya yatırım yapanlar kazandı. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; son yıllarda İstanbul’da ev satın alıp kira geliri elde etmeye çalışanlar ise aslında kaybetti. Çünkü 2000 ile 2014 arasında enflasyon 2001 krizinin de etkisiyle yüzde 532 oldu.

Ankara'da İstabul'la aynı seyretti

Başkent Ankara’da da aynı durum geçerli. Ankara’da 14 yılda kira artışı İstanbul ile aynı seyretti. İki büyükşehirden daha kötü kira artışı görülen şehir sadece terör faaliyetleri dolayısıyla güvenlik zaafiyeti oluşan Diyarbakır. Bu ilde kira yüzde 307 arttı.

En yüksek kiranın ödendiği yer

Eskişehir, Kayseri ve Çorum illerinde de artış enflasyonun altında kaldı. Sivas, Malatya ve Aksaray’da ise yaklaşık olarak enflasyona eş bir artış söz konusu. Yüksek oranlı artışlara rağmen Anadolu hâlâ İstanbul’u yakalamış değil. İstanbul ortalama bin 564 lira aylık kira ile hâlâ en yüksek kiranın ödendiği yer. İstanbullu yıllık 18 bin 700 lira ortalama kira geliri elde ediyor. İstanbul’da 2000 yılında ortalama kiraların 342 lira civarında olduğu hesaplandı.

Anadolu'daki ev sahibi kazandı

Anadolu’da ise kira artışları bilinenin tersine neredeyse uçuşa geçti.
Öyle ki Anadolu’da Bayburt’ta kira artışı enflasyonu 8’e katlayarak yüzde 4 bin 228’lik artış gösterdi. Bayburt’u Kilis ve Osmaniye, Bingöl gibi Anadolu illeri takip ediyor. Kira artışı ilk 20 ilde yüzde binin üstünde gerçekleşirken bu yüksek oranlı artışlarda en Batı’daki il Kütahya oldu.

Dikkat çeken bir nokta da Düzce, Bolu ve Van gibi depremlerden büyük zarar gören illerdeki kira artışlarının yüksek düzeyde olması. Bu illede evlerin yıkılması ile konut stokunun azalmasının yanı sıra yeni yapılan evlerin daha kaliteli malzeme ile biraz daha lüks yapılmasının kiraları artırdığı tahmin ediliyor.

İstanbul'da arz fazla, fiyat yüksek

İstanbul’da ve Ankara’da kira artışlarının enflasyonun altında kalmasında, 2000 yılında da bu illerde kiraların yüksek olması nedeniyle ev sahiplerinin artık artış yapamaz hale gelmeleri etkili oldu. Bunun yanı sıra İstanbul’da konut arzının çok hızlı artması ile kiralık konut sayısının yükselmesi kira fiyatlarını aşağı çekmiş gibi görünüyor. Maliye’nin kira beyannamelerinden derlenen rakamlarda tek handikap ev sahiplerinin kiralarını tam olarak beyan etmemeleri. Rakamlar toplam matrahın mükellef sayısına bölünmesi ile elde edildiği için kiradaki ev sayısındaki artışın getirdiği artıştan kaynaklı yanlış bertaraf edildi.