Kentsel Dönüşüm
08 Ara 2015 15:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:53

Altın alanlar veya alacaklar 16 Aralık'a dikkat!

Son dönemde sürekli düşüş seyrinde olan altın 100 dolar psikolojik seviyesi için gün saymaya devam ediyor.

Altın alanlar veya alacaklar 16 Aralık'a dikkat!
Son dönemlerin en zayıf performansını sergileyen altında kader 16 Aralık'ta belirlenecek. 
FED’in faiz artırımı sürecinde en büyük darbeyi şüphesiz altın yedi. Ancak konu sadece FED ile ilgili değil. Son dönemde küresel ekonomide yaşanan yavaşlama tüm emtia fiyatlarını vurdu. Petrolün başı çekmesi diğer emtialarından da satışı getirdi. Son günlerde petrol fiyatlarında yeni dip arayışı devam ediyor. Bu durum diğer emtialara da negatif yansımaya devam edecek. Çin’in her geçen gün kötüye giden performansı ve toparlanamayan Avrupa kanadı bu kalıcı seyrin baş aktörlerinden. Ekonomilerde ana sorun halen enflasyon. Avrupa enflasyonla mücadele için parasal genişleme silahına sarılırken Çin büyüyebilmek için enflasyona ihtiyaç duymaya devam ediyor. Ancak karşılarındaki büyük güç ABD ise bu sorunu çözmek üzere. Hal böyle olunca altın hiç de güvenli liman olacak gibi durmuyor.

Geçen hafta ECB’nin ek parasal genişleme kararını ertelemesi dolarda önemli ölçüde satış baskısı yaratırken altının yeni dip oluşturmasını önledi. İlk sınavı başarı ile atlatan altın şimdi ikincisine hazırlanıyor. 16 Aralıkta FED’in faiz kararı takip edilecek. Uzun zamandır ekonomik verilerinde küresel ekonomiden pozitif ayrışan ABD 16 Aralık 2008 yılında faizleri indirmesinin ardından yine aynı tarihte 16 Aralık 2015’te ilk faiz artırımı adımını atabilir. Geçen hafta konuşan FED Başkanı Yellen ekonomik anlamada önemli ölçüde toparlanma yaşandığını ve enflasyona olan güvenin karşılandığını dile getirdi. Büyük ölçüde faiz artırımına hazır olduğu mesajı piyasa tarafından algılanmış durumda. Özellikle istihdam konusunda uzun zamandır istediğini alan FED son raporda da yine 200 binin üzerinde tarım dışı istihdam verisi ile faiz artırımı için daha da iştahlanmış olabilir. ayrıca ortalama saatlik kazançlarda da bir önceki ay 2015 yılının rekor seviyesine ulaşılmıştı. İstihdamın enflasyona yansımaya başlaması FED’in de hedefine ulaması anlamını taşıyor. İlk faiz artırımında dolarda pozitif bir tepki görmemiz mümkün. Altının ONS fiyatında satış baskısı artabilir. Ve 1000 doların altına gerileme görülebilir. Bu ilk tepki piyasa açısından oldukça önemli. Ancak daha sonraki süreç altının yeniden toparlanmasını sağlayabilir. Çünkü FED artık sözlü yönlendirmesini faiz adımlarının beklenenden küçük olabileceği şeklinde değiştirecektir.

Piyasa son dönemde faiz artırımı söylemlerinden ziyade 2016 yılında FED2in faiz adımlarının ne kadar büyük olacağına odaklanmaya başladı. 2016 yılında 4 toplantıda faiz artırımı çıkabilir. Ancak bu rakam 2’ye kadar da düşebilir. Burada en önemli faktörü Çin ekonomisi oluşturacak. Çin’de yaşanan yavaşlama kalıcı hale gelir ve Çin Merkez Bankasının aldığı önlemler etkili olmazsa FED’in de eli zayıflayacak ve bu sene kadar şahin bir tutum görmemiz zor olacaktır. Bu durum Altına bir miktar destek olabilir ve yeniden 1000 doların üzerindeki fiyatlarla 1200 dolar seviyesine dönüş olabilir.

Gram altın tarafında ise Dolar bazlı hikaye devam edecek. İç dinamiklerin daha çok fiyatlandığı bir 2016 yılının bizi beklediği düşünülürse yeniden 105- 110 TL aralığına dönmek mümkün görünüyor. Ancak kısa vadede 100 TL bariyeri oldukça önemli. Bu ortamda kur kanadında yaşanacak sert bir alış ilk etapta 105 TL’yi test etmemizi sağlayabilir. Ancak bu fiyattan altına yatırım yapmak şu an için mantıklı değil. İlerleyen günlerde Dolarda satış yaşanır ve 90-95 TL aralığında gram altın fiyatı oluşursa gelecek yıl için bir yatırım fırsatı oluşturabilir.