Konut Haberleri
01 Kas 2014 10:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:05

Alman ortakla Elazığ yolcusu

Vartaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, Elazığ’da Mis Holding tarafından hayata geçirilen ancak çeşitli ekonomik sıkıntılar nedeniyle işletmesi aksayan Misland AVM ve çevresindeki araziyi satın aldıklarını açıkladı.

Alman ortakla Elazığ yolcusu
Barata, Fikirtepe’de Renovia projesinde ortak oldukları Alman Stern Immobilien AG ile birlikte, 120 dönümlük arsaya 800 konut bir de okul yapacaklarını söyledi. Barata, şöyle konuştu:
“Ciddi bir yol aldık. AVM, konferans salonu, düğün salonları, havuz alanları, tarihi sur duvarları var. Biz var olan inşaatın üzerinde yenilikler yapacağız. Elazığ’ın 550 bin nüfusu var, araştırmalarımızı da yaptık. 150 milyon lira bir yatırım öngörüyoruz. Bölgede konut açığı yok ama nitelikli konut açığı var. Alman ortağımız da gördü. Biz orada üretim de yapacağız ama ne olacağına bakıyoruz.”

‘Yalnız ev’le ünlendi
Vartaş
, Fikirtepe’de, ‘yalnız ev’ olarak da anılan evin yıkımıyla birlikte hızlandırdığı çalışmalara Alman ortağı Stern Immobilien AG ile devam ediyor. Yüzde 50-50 ortak olan Vartaş ve Stern, Fikirtepe’de Renovia projesi için 350 milyon liralık yatırım öngörüyor. Projede 2 bin 200 konutun yanısıra ticari alanlar da yer alacak. Ortağıyla birlikte bölgeye ve diğer projelerine yabancı ilgisinin arttığını söyleyen Barata, şöyle konuştu:
“Stern, sadece kârı alıp gitmek için gelmedi, yabancı yatırımcı ilgisini de getirdi. Bütün projelerimizin yüzde 30’una yakınını yabancılara satacağımızı düşünüyorum, bunda ortağımızın etkisi yüksek. Fikirtepe’de 900-1000 metrekare konutu yabancı dışında kolay kolay kimse almaz. Ama biz yaptık. 7.5 milyonluk dairemiz de var. Bu dairelerin satılacağını öngördük ve satılıyor.”

Yabancı ilgisi
Stern Immobilen AG Denetim Kurulu Üyesi Hans Kilger
ise Renovia projesinden bir Alman grubun 45 daire birden aldığını belirterek, Hollanda ve Avusturya’nın da ilgisinin çok yüksek olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşüm sürecinde mart ayında Fikirtepe’de 48 ayı dolduracaklarını vurgulayan Barata, şöyle devam etti:
“Fikirtepe, dönüşümde ilk olduğu için dene-gör politikası yaşandı. Dönüşüm için çok zaman kaybettik, bunun için bedeller de ödedik. Mesela kiralar ödeniyor ama ne ekonomiye, ne bize, ne de toprak sahibine yararı var. 1 yıl önce de başlayabilirdik. 70 milyon lira kaybımız. Bakanlık konuya el koydu. Kamulaştırma başladı. Hızlı kamulaştırma uygulanıyor. 62 yapı adası var. Bir yapı adası 10 adadan oluşuyor. Çözülmeyi bekleyen 50 yapı adası var. Bu da demektir ki yüzde 80’i duruyor.”


‘Yeni Sahra martta başlayacak’
Yeni Sahra’da 120 dönüm arsada başlayacakları projede ise 5 binlik planların tamamlandığını söyleyen Barata, yılbaşına kadar da binlik planların biteceğini ve en geç martta inşaata başlayacaklarını kaydetti.