Konut Haberleri
06 Mar 2015 14:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:27

Alaçatı Ot Festivali'ne arazi engeli!

Büyükşehir Belediyesi Yasası’nın çıkması, Alaçatı Belediyesi’nin kapatılmasının ardından gündeme gelen Alaçatı Belediyesi’ne ait taşınmazların Diyanet İşleri’ne devredilmesi ‘nde sona gelindi.

Alaçatı Ot Festivali'ne arazi engeli!
Tahliye kararı yaza sayılı günler kala 22 dükkana ve el sanatları tezgahlarına tebliğ edildi. CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran Alaçatı Ot Festivali'nin yapıldığı arazinin de müftülüğe geçmesiyle festivalin bu sene orada yapılmasına izin verilmediğini söyledi.

Türkiye Turizmi’nin gözdesi ve dünyaca ünlü sörf merkezi olan Alaçatı’da, esnaf karara itiraz ederken Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç hurriyet.com.tr’ye konuştu: “Baştan bu yana itiraz ediyoruz. İtirazımız ibadet yerinin olduğu yerle ilgili değil. Orası konusunda ısrar etmiyoruz. Ancak bu mülkiyetler Alaçatı Belediyesi’ne aitti. Alaçatı Belediyesi Bütünşehir Yasası ile kapatılınca doğal olarak Çeşme Belediyesi’ne geçmesi gerekirdi. İtirazımız buna. Özel İdare’nin değildi. Hukuki mücadelemiz devam ediyor. İtirazlarımız geçerli. Ama hukuğu beklemeden tebligat gönderdiler. Verdikleri ek süre de bitti. Kaymakamlık talimatıyla tahliye gerçekleştirilecek diye düşünüyorum. Burada Çeşmeli kadınların 80 civarı tezgahı ile 22 dükkanın boşaltılması söz konusu. Yaklaşık 140 kişi mağdur olacak.”

CHP İLÇE BAŞKANI:  ALAÇATI’NIN YAŞAM TARZINA MÜDAHELE
CHP Çeşme İlçe Başkanı M. Ekrem Oran ise “12 yıllık iktidar sürecinde, hükümetin, sandıkta ele geçiremediği bölgeleri bu tür manevralarla cezalandırdığını biliyoruz. Alaçatı Belediyesi’ne de yapılan budur. Yerel özellikler gözetilmeden, hak hukuk tanımadan, ‘Ben yaptım oldu’ mantığı Türkiye’yi siyasi, sosyal ve ekonomik alanda uçurumun kenarına getirdi. Seçim sürecinde havuz medyası aracılığı ile gözlerden uzak tutmaya çalıştıkları ekonomik krizi, vatandaş çarşıda pazarda iliklerine kadar hissediyor. Şimdi de sezona beş kala Alaçatı’nın can damarını kesmeye çalışıyorlar. Müsaade etmeyeceğiz. Tepkimiz sadece orada 22 esnafın ve oradan yararlanan 250 - 300 kişinin sadece ekmeğine engel olunması değil. Esas bizim tepkimiz Alaçatı’nın ve Çeşme ruhuna  yaşam tarzına müdahale edilmesi. Mesela Sailors Otel eski Alaçatı Belediye Binası, müftülük lojmanına çevrilecekmiş. Böyle bir ihtiyaç mı var? Şu an turizme katkı veriyor. Mevcut kiracıları bunu kesmesinler. Yine bir örnek; Alaçatı Ot Festivali caminin olduğu bölgede, eski Alaçatı Pazaryeri’nde yapılıyordu. Bu sene orada yapılamayacak. Orada yapılmasına izin vermediler. Bunların hepsi Alaçatı’nın yaşam tarzına müdahaledir. Orada namaz kılanlar da Alaçatılı ve bugüne kadar hiç kimse sesini çıkarmadı. ‘Biz rahatsızız, festivali burada yapmayın’ demedi ” diye konuştu.

YARIN STK VE ESNAF TOPLANIYOR
Oran sözlerini şöyle sürdürdü,; “Amaç asla çarşının göbeğinde yer alan 22 esnafımız değil. Bu kararlar uygulanırsa Alaçatı 20 senede dünya turizminde kazandıklarını bir kaç kişinin küçük hesaplarına terk etmeyecektir. CHP ilçe örgütü olarak 7 Mart Cumartesi günü (yarın)  saat 11.00’de Alaçatı Kahveler Meydanı’nda bu konuda sesimizi en yüksek perdeden duyuracağız. Alaçatı’yı kaderine terk etmemek için siyasi görüşü ne olursa olsun herkesi cumartesi günü bu uygulamalara dur demek üzere esnafımızla dayanışmaya davet ediyorum.”

RESTORANLARIN OLDUĞU ALAN DİYANET'E
İzmir Valiliği’nce oluşturulan komisyon, tüzel kişiliği kaldırılan Alaçatı Belediyesi’ne ait taşınmazları geçen yaz Diyanet İşleri Başkanlığı’na devretti. Diyanet’e verilen taşınmazlar arasında kiliseden camiye dönüştürülen ve belediyece yaptırılan restorasyonun ardından Hıristiyan figürleri perdeyle kapatılarak hem cami, hem kilise olarak kullanılan Pazar Yeri Camisi’nin yanı sıra, caminin çevresindeki 22 dükkan, Orta Kahve semtindeki tarihi belediye binası ve şehir merkezinde 4 dönümlük arsa yer alıyor. Devredilen dükkanların içerisinde içki satışı yapılan dükkanlar ve içkili restoranlar da bulunuyor.  Çeşme Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, devir işlemlerinin ardından Diyanet İşleri’ne geçen restoran ve içki satışı yapılan dükkanlar şöyle: “Balıkçım Kenan, Balıkçı Bayram, Abone Market, Angel Cafe Bar, Lila Cafe, Dana Rosto, Eftelya, Selin Cafe, Meyhane Şerefe, Gizem Cafe, Sailors Otel, Orta Kahve, Pole Cafe ve Sakızlı Kahve”

DEVREDİLEN MÜLKLER
Çeşme Belediyesi’nin açıkladığı kapatılan Alaçatı Belediyesi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ve Maliye-Diyanet’e devredilen mülkleri şöyle:  3461 ada 5 parselde bulunan Süreyya Muzaffer Baskıcı Camisi’nin içinde yer aldığı 2 bin 100 metrekare cami alanı ve çevresi, 3920 ada 1 parsel 3 bin 740 metrekarelik Alaçatı merkezdeki konut alanı, 4 bin 642 parselde bulunan restorasyonu belediye tarafından gerçekleştirilen ve Bartholomeos ziyaretiyle tanınan eski kilise binası olan ve Cumhuriyet’in ilanından günümüze Pazaryeri Camisi olarak kullanılan bina ile çevresindeki 11 adet işyeri (2.000 metrekarelik alan), 4559 parsel Pazaryeri Camisi yanında yer alan 2 bin 79 metrekarelik alanda yer alan 11 dükkan, 4586 ve 4587 parsel Alaçatı Meydanı 2 ayrı parsel olarak toplamda 131 metrekare 4566 parsel eski belediye binası ve avlusu, 185 metrekare alan.