Kentsel Dönüşüm
18 Eyl 2015 09:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:25

Şişli'de yıkım başlıyor! İşte yeni projenin görselleri!

Akfen Holding'in hayata geçireceği yeni kentsel dönüşüm projesi Şişli Esentepe'de Kore Şehitleri Caddesi'nde gerçekleştirilecek...

Şişli'de yıkım başlıyor! İşte yeni projenin görselleri!
Akfen Holding'in hayata geçireceği yeni kentsel dönüşüm projesinde detaylar belli oldu. Akfen Holding'in yenileme yapacağı proje alanı, Şişli Belediyesi sınırları dahilinde, 1980’li yıllarda inşa edilmiş yapılardan oluşuyor.

Mevcut durumda yapıların büyük kısmı eski, bazıları yeniden yapılmış olmasına rağmen, bir kısmının da sadece dış cephesi yenilenerek kullanılmaya devam edilmiş durumda.

Deprem riskinin yanı sıra, merkezi bir bölgede yer alan niteliksiz yapılar ve sokak dokusundan oluşan bu alanda, sadece yapıların değil, altyapı, sosyal ve kentsel donatıların da kapsamlı olarak ele alındığı, kentsel yenileme projesi geliştirilmesi gündeme geldi. Kentsel Tasarım projelerinin hazırlanması esnasında alan içerisindeki mevcut sorunların göz önünde bulundurulması ve öneri-çözümler getirilmesi gerekiyor.



Şişli Esentepe'de Kore Şehitleri Caddesi'nde gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenmesi planlanan 74 parselde toplam 74 bina bulunuyor. Brüt alanı 62 bin metrekare olan Akfen Şişli Kentsel Dönüşüm Projesi'nde net alan ise 48 bin metrekare.

Daha güvenli, yaşanabilir, kent ile bütünleşmiş insan hareketliliğinin canlandığı bir “Business Park” konseptiyle hazırlanan proje için hak sahipleriyle görüşmeler başladı. Projede ofis, konut, rekreasyon alanları olacak. Yeni proje 430 bin metrekarelik alandan oluşacak.



Akfen Esentepe kentsel dönüşüm projesinde emsal 3. Bu emsalin üzerinde oluşabilecek Emsal değerinden gelen inşaat artışı yüzde 50 hak sahibi, yüzde 50 yatırımcı şeklinde paylaşılacak. Proje ruhsat alınması itibariyle 36 ayda tamamlanacak.

Söz konusu projenin amacı: var olan yerleşme sistemi içinde, yerleşmenin özelliğine bağlı olarak farklı işlev alanlarının (konut, ofis, rekreasyon, iş merkezleri vb.) belirlenerek, hukuki, sosyal, fiziki, ekonomik, politik vb. sorunların tanımlanması ve tartışılması, seçeneklerin ve değişimin irdelenmesi, uygun ölçeklerde gelişme dinamiklerini etkileyebilecek özel fonksiyon alanlarının günün koşullarına ve dinamiklerine bağlı olarak reorganizasyonu, değişimi ve/veya gelişimine yönelik tasarım kurgusunun ortaya konması amaçlandı.



Kore Şehitleri Kentsel Yenileme Projesi'nde alanın kimliğini vurgulayıcı, alanın doğal, kültürel ve sosyal özellikleri ile kullanıcılar açısından önem taşıyan kesimleri için özel ayrıntıları içerecek biçimde hazırlanan plan ve projeler ile üst düzeyde kimlik-imaj çalışması, orta düzeyde yapı ve çevresinin bütüncül bir anlayışla tasarlanmasını amaçlayan yapı-açık alan düzenleme çalışmaları, alt düzeyde ise yapılar arası boşlukların tasarımını içeren, olabilirlik, yaşanabilirlik, sürdürülebilirlik, maliyet gibi konularda çözüm öneren ve imar planı taslağı kararları doğrultusunda “Kentsel Tasarım Projeleri” hazırlanacak.



Kira yardımları ne kadar olacak?

Kişi kendi yerini kullanıyorsa da aşağıdaki kira yardımları geçerlidir.
- Ofis niteliğinde ise aylık m2 (Net kiralanabilir Alan) azami birim fiyatı 15USD-brüt (Onbeş Amerikan doları) (stopaj ve KDV dahil);
- İşyeri niteliğindeki dükkanlar ise aylık m2 (Net kiralanabilir Alan) azami birim fiyatı 25USD-brüt (Yirmibeş Amerikan doları) (stopaj ve KDV dahil),



- Konut niteliğinde olanlar içinde bağımsız bölüm başına aylık 1.000 USD (Bin Amerikan doları) kira ödenecektir. (Taşınma ve Kira Yardım Listesi Ekinde)
- Her bir Bağımsız Bölüm başına (Gidiş-Dönüş taşınma bedeli toplam) 2.000 USD (İkibin Amerikan doları) taşınma masrafı ödenecektir. (Taşınma ve Kira Yardım Listesi Ekinde)

Kübra GENÇ/Emlakeki.com