Konut Haberleri
30 Haz 2017 09:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:16

Akdeniz'e yapay ada geliyor!

İsrail yetkilileri Akdeniz'e yapay ada yapılacağını açıkladı. Gazze açıklarına yapılacak olan ada 525 hektarlık alanda yer alacak.

Akdeniz'e yapay ada geliyor!
İsrailli yetkililer tarafından Gazze açıklarına yapay bir ada yapılması gündeme geldi. 

Bölgenin ekonomisini artırması beklenen proje, Gazze’nin dünyayla bağının kuvvetlendirilmesini sağlayacak. İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Gazze açıklarında hazırlanan ada projesinin detaylarını hazırladığı bir video ve görsellerle paylaştı.

Yapılan açıklamaya göre, Katz’ın planının gelecek 5 yıllık süreçte 5 milyar dolar harcanması planlanırken 525 hektarlık adanın bir köprüyle ana karaya bağlanması bekleniyor. Gazzeli yetkililer 2001’de İsrail tarafından yıkılan havaalanının yenilenmesini talep ederken, Hamas’ın sözcüsü Sami Ebu Zuhri, “Gazze’ye bir liman yapmak Gazzelilerin hakkıdır ve yaşadıkları zorlukları biraz dindirebilir” şeklinde konuştu.

Kargo ve yolcu terminallerinin, limanın, doğalgaz ve elektrik terminallerinin yer alacağı adada havaalanının yapılması öngörülüyor.  Adanın etrafındaki deniz güvenliğini İsrail üstlenirken, adanın güvenliğinden ve geçişlerden uluslararası bir konsorsuyumun sorumlu olması planlanıyor.

Adanın inşasının öne çıkan bir diğer sebebi olarak ise İsrailli yetkililer güvenlik konusunu gösterdi. Videoda yapılan açıklamada, “İnsani ve ekonomik öneminin yanı sıra adanın İsrail ve bölgedeki diğer ülkeler için de güvenlik avantajları da olacaktır” ifadeleri yer aldı.