Konut Haberleri
02 Eki 2015 07:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:30

Afrika'nın en büyük yatırımı Limak'tan

Yurt içi ve dünya çapında devasa yatırımlarına hızla devam eden Limak Holding, gözünü Afrika kıtasına dikti. Limak, Mozambik ve Fildişi Sahili'ne iki ayrı çimento fabrikası kuruyor.

Afrika'nın en büyük yatırımı Limak'tan
Limak Holding, Mozambik ve Fildişi Sahiline iki ayrı çimento fabrikası kuruyor. Toplamda 250 milyon doları geçmesi beklenen iki yatırım, öncelikle iç pazara hitap edecek. Fildişi Sahili’nde süren ve 55 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşmesi planlanan Limak Afrika’nın çimento tesisinin ardından Mozambik Maputo’da da bu alanda bir fabrika kurulması için çalışmalar sürüyor.

Son yıllarda Türk şirketlerinin Afrika’da “yatırım limanı” olarak kabul ettiği Mozambik’in enerji, inşaat, altyapı gibi pek çok alanda potansiyel barındırdığı biliniyor. Çin başta olmak üzere Avrupa ülkeleriyle Amerika’nın da etkin olduğu pazarda bugüne kadarki en büyük Türk yatırımını ise Limak Holding gerçekleştiriyor. Başkent Maputo’daki çimento fabrikası yatırımıyla ülkenin yeni gelişen iç pazarında altyapıdan inşaata tüm alanları hedeflediklerini belirten Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bacaksız, “Afrika yatırım için gözümüze kestirdiğimiz en önemli pazarlardan. Her sektörde gelişim atağında ve iç pazarın ve bölge ülkelerinin ihtiyacı sürekli artıyor” dedi.
İlk etapta 40 milyon dolarlık bir yatırımı başlattıklarını anlatan Bacaksız, “2016’nın ilk çeyreğinde üretimin başlanması hedefleniyor. Tesis, entegre çimento fabrikasına dönüşüme göre planlandı. Bu durumda ise 150 milyon dolar daha yatırım yapılacak” diye konuştu.

Yatırımcıya ilgi
Bacaksız, gelişmeye açık her sektörün çimento talebini artırdığını, bölgedeki diğer ülkelere ihracat için de Mozambik yatırımının önemli olduğunu vurguladı. Bacaksız, “Buraya yabancı yatırımcı gelmesi için ilgi gösteriliyor, teşvikler veriliyor. Fildişi Sahili’nde de öyle. Oradaki temeli kasımda atacağız. 55 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Bunun gibi fırsatları bu bölgede değerlendirmeye devam ediyoruz” dedi.
Limak Afrika Genel Müdürü Turgay Tören de, fabrikanın yıllık 2 bin tona kadar üretim yapabileceğini söylerken, fabrika inşaatında 130 işçinin çalıştığını belirtti.  Tören, “İş sağladığımız için bizi seviyorlar. Ayrıca iş de öğretiyoruz. Ülke yeni gelişiyor ve bu anlamda da katkımız olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Dev yatırım yolda
Serdar Bacaksız, Afrika gibi Rusya pazarıyla da ilgilendiklerini vurgularken, “Limak Holding 2013’te 3 milyar dolara yakın ciro yaptı. 2015’te iş hacmi hedeflerimizi tutturduk. Yine 3 milyar doları yakalarız. Kur farkından dolayı bir oynama olabilir. 2016’da yeni havalimanı inşaatı bütçesi hariç, yurt içi ve yurt dışında 450-500 milyon dolarlık yatırım planladık” dedi.

‘İki yüzlü’ şehir!
Nüfusu 26 milyona dayanan Mozambik ve başkent Maputo’nun görünen iki yüzü var. Biri yükselen binalarla yeni bir çehreyi vaat eden bölgeleri... Diğeri teneke evlerden oluşan onlarca mahalle. Şehirde caddeler, çoğu 1.000 dolar gibi uygun fiyatlara satın alınabilen otomobillerle dolu. Trafiği ise İstanbul’la yarışıyor. Yoksullukla boğuşan şehirde, çoğunluğun yıllık geliri 400 dolar. Türk yatırımcının ve turistinin de radarında olan bölgeye, THY, 28 Ekim’de doğrudan sefer başlatıyor. Bu sayede yatırım ve ilginin artacağı ifade ediliyor.

Sakın geç kalmayın
Türkiye’nin Mozambik Büyükelçisi Aylin Taşhan
, çimento fabrikası gezisine katılarak, Türkiye ile Mozambik arasındaki ilişkilere değindi. Taşhan, “İki ülke arasında ticaret hacmi 111 milyon dolar. Mozambik büyük potansiyel barındırıyor. Enerji, inşaat, altyapı, tarım, balıkçılık gibi her sektörde fırsat var, yatırım için geç kalmayın” dedi.