Kentsel Dönüşüm
10 Haz 2014 10:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:12

7 milyon bina yıkım riski altında!

Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Fehmi Demirtan, Türkiye genelindeki 1950 ile 2000 yılları arasında inşa edilen konutların acilen yenilenmesi gerektiğini söyledi..

7 milyon bina yıkım riski altında!
Türkiye genelinde yüz binlerce denetimsiz ve çürük konut bulunduğunu belirten Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Fehmi Demirtan, büyük bir sarsıntı olması halinde başta İstanbul olmak üzere İzmir, Denizli gibi birinci derece deprem bölgelerinde ölü sayısının 10 binlere ulaşacağını söyledi.

Özellikle 1950 ile 2000 yılları arasında inşa edilen yapıların yenilenmesi gerektiğini belirten Demirten, “Ülkemizde dönüşmesi gereken 7 milyona yakın konut stoğu bulunmaktadır. Burada amaçlanan her ne kadar deprem ve doğal afetlere karşı statik yapısı güçlü binalar ise de mevcut yapı stoklarının yeni yaşam konseptine uygun hale getirilmesi de önemli. Ülkemizdeki 20 milyon yapı stokunun 7 milyonu kentsel dönüşüm sayesinde elden geçirilecektir. Bu 1950- 2000 yılları arasında yapılan bütün yapı stoklarının tamamının yeniden yapılması demektir” dedi.

Madenlerin denetimin kötü de olsa inşaata nazaran iyi olduğunu belirten Demirten, “Türkiye’de denetimi yapılmadan çürük mahiyette yüz binlerce konut bulunuyor” diyerek şöyle devam etti;

“Ülkemizde 200 bine yakın özel sektörde, 100 bine yakın da kamuda çalışan müteahhit bulunuyor. Bu rakam 27 Avrupa Birliği ülkesindeki sayıdan daha fazla. Kaliteli inşaat müteahhitliği sistemi için kamu ve özel sektörü ayırmaksızın TOBB bünyesinde tüm müteahhitlerin mesleki ve kurumsal yeterliliklerini oluşturan, sektörün giriş ve çıkış çerçevesini belirleyen ve kontrol eden, sektör içindeki rekabet şartlarını sağlayan yasal bir meslek örgütü kurulması şart.”