Ekonomi
17 Şub 2015 10:57 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:24

60 doları olan herkes...

E-vize uygulamasında Çinli turistten istenen Şengen veya OECD ülkeleri vize ikamet koşulu kaldırıldı. Artık kapıda 60 doları ödeyen Türkiye’ye girebilecek

60 doları olan herkes...
Dünyanın birçok ülkesine yılda 100 milyon turist gönderen Çin’den sadece 200 bin civarında tatilci alabilen Türkiye, bu rakamı daha da yukarıya çekmek için vize koşullarını genişletti.

Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acenteleri’nin (TÜRSAB) isteklerini göz önünde bulunduran İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, 2 Şubat 2015’ten itibaren Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşlarının 30 güne kadar Türkiye girişlerindeki aldığı e-vize uygulamasında aradığı Şengen veya OECD ülkelerinin vize - ikamet koşulunu kaldırdı. Turizmciler uygulamanın bu yıl 200 bine ulaşan Çinli turist sayısını ikiye katlayacağı görüşünde.

KİOSKLAR KURULDU
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, gelirleri hızla artan Çin vatandaşlarının yurtdışını gidip görmek için sabırsızlandığını ancak Türkiye’nin bu alanda yeteri kadar turist çekemediğini söyledi. Bu kapsamda çalışmalar yürütmeye başladıklarını ifade eden Ulusoy, “Turizm Bakanlığı koordinasyonunda Dışişleri Bakanlığı’nın izniyle havalimanlarına e-vizeye yönelik kiosklar koyduk. E-vize kapsamının genişletilmesiyle birlikte daha fazla turist alacağız. Son yıllarda hızla artan Çin’den gelen turist rakamını bu yolla ikiye katlayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Ulusoy, potansiyel bakımından ‘ucu açık bir turizm pazarı’ olarak nitelediği Çin’e yönelik olarak uçak seferlerinde artışın meydana gelmesinin turist sayısındaki artışı destekleyeceğini ifade etti.

Türkiye’ye gelen 200 bin Çinli turistin 4’te 1’ini getiren Aristo Turizm’in Başkanı Sema Bakacak Kocakanat ise e-vize’deki yeni uygulamanın zorlukların önüne geçeceği için turist sayısını artıracağı görüşünde. Kocakanat, “Şengen ve OECD ülkeleri ile ilgili olarak istenilen zorunluluklar vize alımında rahatsızlık vericiydi. Vizedeki kolaylık kısa zamanda Çinli turist sayısını iki katına çıkaracaktır” dedi. Kocakanat, Çinli havayolu şirketi Southern Airlines ile Çinli zenginlere yönelik olarak Ege-Batı Akdeniz’de Likya Yolu adlı tanıtım filmi çektiklerini de sözlerine ekledi.

BU YIL 155 MİLYAR DOLAR HARCAYACAKLAR

-Çinliler, Türkiye’de İstanbul, Safranbolu, Kapadokya, Konya, Pamukkale ve İzmir gibi noktalara ilgi gösteriyorlar.

-Çinlilerin en çok tercih ettiği destinasyonlar arasında İtalya, Kamboçya, Maldivler, ABD, Endonezya, Singapur, Japonya, Tayland ve Güney Kore ülkeleri yer alıyor.

-Artan gelirlerle birlikte yurtdışındaki farklı mekânları görmek isteyen ve bunun modaya dönüştüğü Çin’de 2013’te bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 98 milyon Çinli yurtdışına çıkmış ve harcamaları 120 milyar dolara ulaşmıştı.

-Çin Turizm Akademisi’ne (CTA) göre yurtdışına gidecek Çinli turist sayısının bu yıl 116 milyona, harcamalarının da 155 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

VARYAG'LA 40 MİLYON ÇİNLİ GELECEKTİ

Çin’den turist akını beklentisi 1996’da Varyag Uçak Gemisi pazarlıkları sırasında yaşanmıştı. Çin ile geminin Boğaz’dan geçişi sırasında yapılan pazarlıklarda Türkiye’ye 40 milyon turist gönderme sözü verilmişti. (Habertürk)