Konut Haberleri
19 Ağu 2017 08:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:22

''500 bin konutun dönüşmesi gerek''

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, beklenen Marmara depreminin 7'nin üzerinde olacağını ve hala 500 bin konutun dönüşmesi gerektiğini vurguladı.

''500 bin konutun dönüşmesi gerek''
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener 17 Ağustos depreminin 18. yıl dönümünde deprem tehlike ve riski konusunda farkındalık yaratmak için basın toplantısı düzenledi. Özener, beklenen deprem için tam tarih verilmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak "Ancak şu anda bu konuşmayı yaparken deprem olsa sürpriz olmaz" dedi.

7'nin üzerinde deprem 

Özener "Bütün bilim insanları şunu kabul etmiş durumda. İnsanları korkutmak için değil bilinçlendirmek için söylüyoruz. Marmara'da yakın gelecekte 7'nin üzerinde bir deprem olacağı açık. Tarih veremiyoruz ama bu tek parçalı bir kırık olabilir, iki parçalı bir kırım olabilir. Marmara'da bir deprem olacağı gerçeğini değiştirmez. Depremleri nerede ve yaklaşık ne büyüklükte olacağını biliyoruz." diye konuştu.

500 bin konutun dönüşümü

Yapılacak tek şeyin depremin zararlarını azaltmaya yönelik hızlı adımlar atmak olduğunu söyleyen Özener "Bu deprem ne kadar gecikirse hükümetin adımları da, ne kadar hızlı atılırsa, bu da 500 bin konutun dönüşümü demek, çok ciddi bir rakam demek. Bunu çok hızlı önümüzdeki yıllar için enerji göstererek yaparsak, Marmara depremi de gecikirse, zararlarını en az kayıpla atlatacağımız açık" diye konuştu.