Ekonomi
18 Nis 2015 11:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:35

4G’de ‘yerli’ kavgası patladı

Mobil internet hızını çok yüksek seviyelere taşıyacak olan 4G şebeke sisteminin 26 Mayıs’ta yapılacak olan ihalesiyle ilgili olara üzerinde çalışılan ‘yerli’ teknoloji tartışmaları da beraberinde getirdi

4G’de ‘yerli’ kavgası patladı
Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe, “Yerli 4G şebeke geliştirme projesi ULAK” kapsamında, Turkcell, Vodafone ve Avea ile yapılan mutabakatının imza töreninde, BTK’ya yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Açık bir ifadeyle, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu (BTK) 4G’de yerli teknolojiye destek vermediğini belirten Öğe, “Eleştirim Türkiye’de yerli teknolojinin üretileceğine inanamayanlara... Direkt BTK’yı kastetmiyorum ama bu işin adresi orası. Bizimle  lisans esnasında işbirliği yapmadılar. Sadece bizden bu projenin ne zaman gerçekleşeceğini öğrendiler. Sonradan anladık ki bunun da arka planında lisansı erkene alma planları varmış. Bakın bu toplantıda onlardan kimse yok, gelme cesaretini de  gösteremezler” dedi.

ULAK’ın başlangıç aşamalarında BTK ile birlikte olduklarını dile getiren Öğe, şöyle devam etti: “Son 6 aydır BTK, çalışmalarından hiç bilgi vermedi. Arkasında sinsi bir plan olduğunu sonradan anladık. Bize yabancılara tanıdığınız fırsatın yarısını tanıyın’ diyoruz. Türkiye’de gizli bir el var, bir lobi var. GSMA ‘de Türk yetkililerden hiçbiri, Türkiye’de 4G lisansının verileceğini bilmezken, yabancılar bunun verilebileceğini söyledi, bu önemli. İhalenin öne alınması  yerli üreticiye engel olup, yabancıyı destekleme amaçlı.”

3-4 milyar dolar arası gelir beklenen 4G ihalesinin seçim öncesinde yapılacağını Ulaştırma Bakanlığı açıklamıştı. Sistemin de bu yılın sonunda devreye gireceği belirtilmişti.
Netaş, Aselsan ve Argela’nın üzerinde çalıştığı yerli şebeke 29 Ekim’de piyasaya çıkacak.Yıl sonu sistemin devreye gireceği düşünüldüğünde, yerli teknoloji bu tarihte tamamlansa bile operatörler tarafından testler ve kurulum da düşünüldüğünde  şebekenin ilgi göremeyeceği düşünülüyor.