Konut Haberleri
26 Mar 2015 01:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:30

40 yılda tek bir binası bile çürük raporu almadı

Mesleğe mektepli olarak başlayan ve 42 yıldır yaklaşık 25 bin konut inşa eden Teknik Yapı patronu Nazmi Durbakayım, son dönemde ciddi bir müteahhit patlaması yaşandığını ve sağlam yapılar için yasa çıkması gerektiğini vurguladı

40 yılda tek bir binası bile çürük raporu almadı
Tam 42 yılda gayrimenkul sektörünün önemli aktörlerinden biri olan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni projelerini ve sektörü emlakeki.com’a değerlendirdi

- Teknik Yapı’yı nasıl kurdunuz?

İnşaat mühendisi olma hevesim lise yıllarımda başladı. İTÜ inşaat fakültesine girdim. Büyük bir firmaya müracaatlarımızı yaptık ama beni işe almadılar. Bizde bir mimar abimizin yanına tabiri caizse ‘çömez’ olarak girdik. Yıllar sonra beni işe almayan o firma sahibinin kızının evini yapmak bana kısmet oldu. Kendisine de ilettim ‘Siz beni işe almamıştınız’ diye. Şaşkınlık verici bir durum ortaya çıkmıştı. Vatandaş baklava yapar ama bir yerden alıpta yiyebilir de. Bu da bize çok ciddi bir sorumluluk veriyor.

- Nedir bu sorumluluklar?

Biz Teknik Yapı ailesiyiz. 40 yıllık gayrimenkul hayatımızda tek bir binamız bile çürük raporu almamıştır.

- Sektörde durum nasıl?

300 bine yakın müteahhit var. Avrupa’nın tamamında 30 bin tane. Müteahhit itibar edilir adam demektir. Ama maalesef erozyona uğradı . Yasa gelmesi şart. Ama artık bir kamyon çimento, bir kamyon demir ve cesaret sermayesiyle girenler var. İsteyen istediği gibi girip çıkmamalı. Vatandaşın her şeyi tüm birikimi söz konusu.

İlk projelerinin yanına yeni proje

MESLEĞE ilk başladığı zaman Suadiye otelinin soyunma kabinlerini yaptığını söyleyen Durbakayım, yeni projesini de açıkladı: “10 senedir uğraştığımız Suadiye Sahil Sitesi projemiz vardı. O zaman afet yasası yoktu ve plaj evleri diye yapılmıştı. Orada malikleri ikna edip mutabakatı sağlayarak bugüne geldik. Bağdat Caddesi’nin en prestijli yeri. Suadiye Oteli’nin hemen yanında. İstanbul’da olabilecek en yüksek rakamlar söz konusu.”

Bir bina çöpe gitmemeli

“BAZEN dönüşüm fonksiyon gereği olur” diyen Nazmi Durbakayım, şu bilgileri verdi: “Mesela Mahmutbey’de 17 tane fabrika yaptık. Bunlardan bir tanesini Metropark adı altında değiştirdik. Siz binayı yıllarca yaşayacak şekilde yapıyorsunuz ama oradaki fonksiyon değişikliği sizin elinizde değil. Bu da ancak master projelerle olabilir. Maalesef Türkiye’de master projelerin çizgileri dahi belli değil. Bunlar olduğu takdirde çöpe giden bina olmayacak. Kar odaklı hedef koymuyoruz. Teknik Yapı ailesi mutlu olsun yeter. Mesela aidat yükseklikleri oradaki değerleri aşağı çekiyor.”

25 bin konutta imzamız var

BUGÜNE kadar 20-25 bin konutu hayata geçirdiklerini dile getiren Teknik Yapı patronu Durbakayım, “Kızım mimar, oğlum Umut inşaat mühendisi. O da burada bizimle beraber yıllardır hizmet veriyor. 5 yıl sonra bir değişim durumu olabilir” dedi. Durbakayım şöyle devam etti: “Teknik Yapı olarak İstanbul ve çevre bölgelerde yeni yatırımlarımız da olacak.”

30 yıl önceki müşterimizle bile hala irtibattayız

DURBAKAYIM, projelerinde aidatından güvenliğine, evin dizaynından yönetimine
kadar her detayı firma olarak takip ettiklerini  belirtti. Durbakayım şöyle devam etti: “20-30 yıl önce bizden ev alan müşterimizle bile sıkıntı halinde hala irtibattayız.  Söz konusu ayna bile olsa..”