Konut Haberleri
04 Mar 2015 08:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:26

Müjde! 4 bin kişiyi işe alacak

2014’te 2 bin kişiye yakın yeni istihdam sağlayan Sabancı grubu, bu yıl yapacağı 3.5 milyar liralık yatırım kapsamında çoğu perakende sektöründe 4 bin kişiyi işe alacak. Toplam sayı 64 bini aşacak

Müjde! 4 bin kişiyi işe alacak
Bu yıl yüzde 10 büyüme planlayan Sabancı Holding, 2015’te ağırlıklı enerjiye olmak üzere 3.5 milyar TL kombine yatırım yapacak, 60 bin olan çalışan sayısını 64 binin üzerine taşıyacak. Dün yaptığı toplantıda 2015 hedeflerini açıklayan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “2014 yılı hedeflerimize ulaştığımız, faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde liderliğimizi sürdürdüğümüz, pazar payımızı artırdığımız, başarılarla dolu bir dönem oldu. 2015’te de aynı motivasyonla başarılarımızı devam ettireceğimize inanıyorum” dedi.

“Türkiye’de 2015 yılının daha sonraki seçimsiz bir dönemin “geçiş yılı” olacağı görülüyor. Haziran ayındaki seçimlerden sonra, dört yıllık seçimsiz bir döneme gireceğiz. Bunu bekliyoruz” diyen Güler Sabancı, “Seçim sonrası ekonomiye odaklanarak, gerekli düzenlemelerin ve yapısal reformların hayata geçirilmesiyle yeniden hızlı bir büyüme dönemi yaratmalıyız” şeklinde konuştu.

Kurtul: Düşük faiz istiyoruz
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul ise finansalları açıkladı: “Net satışlarımız 2013’e göre yüzde 23 artışla 44.2 milyar TL, banka dışı satışlarımız yüzde 27 artışla 27.3 milyar TL oldu. 2014’te net karımız yüzde 20 artışla 2 milyar 79 milyon TL olarak gerçekleşti. 2014’te yüzde 57’sini enerji sektörüne olmak üzere 3 milyar TL’lik yatırım yaptık. 11 halka açık şirketimizle, borsa piyasa değerinin yüzde 11’ini oluşturuyoruz. 2014’de 1.860 yeni istihdam sağladık, çalışan sayımız 60 bini geçti.”

“2015 yılında ağırlığı enerji olmak üzere yaklaşık 3.5 milyar TL kombine yatırım yapacağız” diyen Kurtul konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çimentoda piyasada oluşabilecek yeni alım fırsatlarını takip edeceğiz. Carrefoursa’da dönüşüm projesini sürdürürken, Teknosa’da yatırımlarımıza devam edeceğiz. Sanayi şirketlerimizde yenilikçi büyüme projelerini hayata geçireceğiz. 2015’te kombine ciroda yüzde 10 üzeri büyüme öngörüyoruz. Çalışan sayımız da perakende alanındaki büyümeyle 64 bin kişiyi aşacak.”

Kurtul, Enerjisa’nın halka arzıyla ilgili olarak da, “2016’dan daha ileri tarihe kalacak görünüyor” dedi. Kurtul, Merkez Bankası ve faiz tartışmalarıyla ilgili soruya ise “Büyüme için, yatırım için, istihdam yaratmak için hepimiz düşük faiz ortamı isteriz” cevabını verdi.

Dolar kuru ne olacak?
Kurdaki oynaklığı yorumlayan Zafer Kurtul, şunları söyledi: “Geçmişe baktığımızda ülkemizde her zaman seçim ortamı, volatilitenin  yükseldiği ama daha sonra stabilize olduğu, seçimden sonra istikrarlı ortama girdiği dönem olmuştur. Yılsonu dolar kurunu 2.55 gibi hesapladık ama bu sırf ülkemizle ilgili değil,  bütün gelişmekte olan ülkelerin kurlarında yukarı yönlü bir baskı olacağını düşünüyoruz. Biz kur riskimizi düşürmek için çok fazla tedbir aldık. Toplam özkaynaklarımıza baktığımızda Sabancı Holding konsolide de risk açısından nispeten yönetilebilir düşük bir kur riskimiz var diyebiliriz.  Kurda bir istikrarın olması gerek.”