Konut Haberleri
23 Oca 2017 15:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:58

3208 bin yıllık Hevsel Bahçelerinin akibeti belli oldu! Seyir terasları geliyor

3208 bin yıllık Hevsel Bahçelerine yapılacak proje sonunda belli oldu… Tarihi alana konut yapılmayacağı belirtilirken seyir terasları yapılacağı ve yapının aslına uygun olacağının altı çizildi...

3208 bin yıllık Hevsel Bahçelerinin akibeti belli oldu! Seyir terasları geliyor
Tarihi Hevsel Bahçelerinin akibeti belli oldu. 8 bin yıldan bu yana varlığını koruyan yapı, Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor.

Diyarbakır Dicle Vadisi Hevsel Bahçeleri Rekreasyon Projesinde sona gelindi. Sur İlçesi sınırlarında yer alan, tarihi 8 bin yıl önceye kadar uzanan 3208 bin yıllık bahçelerin durumu belli oldu
dönümlük Hevsel Bahçeleri projesine ilişkin bilgi veren bakanlık yetkilileri, yapılaşmanın en alt seviyede tutulacağını, ağaçların kesilmeyeceği gibi vadinin yapısına uygun yeşillendirme çalışması yapılacağını belirttiler.

Villa yok
Hevsel Bahçesi’nin yapılaşmaya açılacağı, villa, konut yapılacağı iddialarının kesinlikle doğru olmadığını belirten yetkililer, “Bakanımız Mehmet Özhaseki’nin kesin talimatı var, Hevsel’i bozmayacağız. Aslına uygun olarak halkın kullanımına açacağız. Mevcut durumundan daha yeşil hale getireceğiz” dediler. Proje çerçevesinde 200 kişilik kır kahvesi, geleneksel Diyarbakır mimarisinde 300 kişilik mescit, 14 adet seyir terası, 10 adet yağmur barınağı ile büfe yapılacak. Ahşap iskele, yürüyüş yolu, birbirine mesafeli şekilde 400 kişilik 90 adet piknik masasının olacağı bahçe içinde mangala izin verilmeyecek. 12 kilometre koşu yolu, 4 kilometre bisiklet yolu, 134 bisiklet kapasiteli park ile 420 araçlık otopark alanı yer alacak.

71 bin bitki
Hevsel bahçelerinde kamuoyundaki algının aksine küçük ve az sayıda ağaç bulunduğunu belirten yetkililer, “Burası bir orman değil, bahçe. Sebze yetiştirilen, çevresinde de meyve ağaçlarının olduğu bir yer. Biz buranın toprağına ve iklimine uygun türleri tercih ettik. Bin 470 adet 9 tür ibreli; bin 568 adet yapraklı 20 tür ile 29 tür de ağaççık olmak üzere toplamda 65 bin 842 adet ağaç dikilecek. Toplamda 71 bin 526 adet bitki kullanılacak.”