Sektörel
16 Ağu 2014 16:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:41

Bakan Yazıcı: 309 binden fazla esnaf kredi kullandı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 31 temmuz itibariyle 309 bin esnaf ve sanatkarın Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla 11,6 milyar liradan fazla kredi kullandığını ifade etti

Bakan Yazıcı: 309 binden fazla esnaf kredi kullandı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 31 Temmuz itibarıyla kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısının 309 bini, kredi hacminin de 11,6 milyar lirayı aştığını bildirdi.

Yazıcı, yazılı açıklamasında esnaf ve sanatkarlara verdikleri desteğin Türkiye tarihinde örneği bulunmadığını kaydetti.

Kullandırılan kredi tutarının rekor seviyelere ulaştığını belirten Yazıcı, "Kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile 31 Temmuz 2014 itibariyle kredi kullanan ortak sayısı 309 bini, kullandırılan kredi hacmi ise 11,6 milyar lirayı aşmıştır" ifadesini kullandı.

Kredi hacminin son 12 yılda yaklaşık 76 kat arttığını açıklayan Yazıcı, kredi kullanan küçük işletme, esnaf ve sanatkar sayısının da 2002 yılına göre yaklaşık 5 katına çıktığına işaret etti.

Bakanlığın, kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla ve Hazine Müsteşarlığı destekli, düşük maliyetli kredilerle küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarların faaliyetlerini sürdürmesine imkan sağladığını, bunun da küçük işletmelerin geleceği açısından hayati önemde olduğunu kaydeden Yazıcı, kredi kefalet kooperatiflerinin parayı küçük işletmelere taşıyarak, çarkları döndürdüğüne dikkati çekti.

"KREDİ  KEFALET KOOPERATİFLERİ,KÜÇÜK İŞLETMENİN VE  BANKANIN SİGORTASI"

Türkiye'nin 81 ilinde kurdukları bine yakın kredi ve kefalet kooperatifinin, kredi kuruluşu olan Halkbank ile küçük işletme arasında taşıma ağları gibi işlev görerek krediyi küçük işletmelere taşıdığını belirten Yazıcı, kredi kefalet kooperatiflerinin, küçük işletmenin ve bankanın sigortası olduğunu ifade etti.

Kooperatif kefalet sisteminin küçük işletmeleri olumsuz kredi sicili almaktan kurtararak krediye erişimini devam ettirdiğini kaydeden Yazıcı, şu bilgileri verdi:

"ESNAF VE SANATKARA YANSIYAN FAİZ ORANINI YÜZDE 4'E İNDİRDİK"

"Faizler ve kesintiler iniyor, şahıs kredi üst limitleri yükseliyor. Kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerin limitleri 150 bin liraya yükseltilirken kooperatif ve banka tarafından yapılan toplam kesintiler yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürüldü. Ayrıca, artan piyasa faiz baskısına rağmen esnaf ve sanatkara yansıyan faiz oranı 2002 yılında yüzde 47 iken bu oranı bugün yüzde 4'e indirdik."