Kentsel Dönüşüm
30 Ara 2017 14:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:37

'3 daireni ver 1 alırsın' anlayışı doğru değil

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili oldukça dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

'3 daireni ver 1 alırsın' anlayışı doğru değil
Çevre ve Şehircilik Bakanı  Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Dönüşümün herkese verdiği ev kadar ev verilmesi esasına dayanarak gitmesi gerektiğini vurgulayan Özhaseki, “'Sizin 3 tane evinizi yıktık ancak bir  tanesini veririz' gibi bir mantık kesinlikle doğru değil ifadelerini kullandı.

KANUN TEKLİFİ MECLİSE GELECEK

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, depremle ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü ve çok geniş kapsamlı kanun teklifi hazırladıklarını, bir süre sonra Meclise getireceklerini açıkladı. Kentsel dönüşümde temel standartların belirleneceği ve büyük dönüşüm projelerinin hayata geçirileceğini aktaran Bakan Özhaseki, şu ifadeleri kullandı:
Şimdiye kadar  5 yıldır neredeyse Türkiye'de kentsel dönüşüm uygulanıyor. Birincisi bu uygulama  içerisinde bu işin hızlanmadığını gördük. İkincisi de birtakım yapılan  yanlışlıkları gördük. Bu yapılan yanlışlıkları da tek tek tespit ettik. Kentsel  dönüşümün kendine has ana kurallarını belirledik. 

ANA KURAL YERİNDE DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşümde ana kurallardan ilki; herkese yerinde ev vererek, dönüşümü  sağlamak. "İnsanların evini yıktıktan sonra 'Sizin 3 tane evinizi yıktık ama bir  tanesini veririz' gibi bir mantık doğru değil. İçerisinde oturanın ev, konut,  hane hakkını kollamak üzere herkese ev vermek esas. Belki stok, depo alanlar  oluşturup vatandaşa, gönüllülük esasına göre gitmek isteyenleri o tarafa  taşıyabiliriz. Onların boşalttıkları yerleri de özellikle İstanbul, Ankara, İzmir  gibi büyük şehirlerimizde sosyal donatı alanı olarak kullanıp, o ilçenin daha da  rahatlamasını sağlamak da esas.

ŞEHİRLERİ BİRAZ RAHATLATABİLİRİZ

İstanbul'da bir ilçe düşünün oradan 100 tane  binayı yıkıyorsunuz. Vatandaşlar gönüllü olarak gitmek istiyorlar. İşte o  yıktığınız binaların yerini değerlendirirken de rant getirici bir unsur değil o  ilçeleri rahatlatacak, ihtiyacı olan sosyal donatıları neyse, yeşil alan mı  otopark mı sağlık alanı mı vesaire neyse bütün bunları planlayarak yapacağımız  bir kentsel dönüşüm sürecine giriyoruz."