Ekonomi
06 Tem 2015 08:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:54

3 bin 500 lira maaşla çalıştıracak eleman bulunamıyor

Bir dönem, iş bulamayanlar için “önerilen” çobanlık, şu sırılar neredeyse kıymete bindi. Çünkü “dolgun maaş” getirisine rağmen, çoban olmak isteyeni bulmak iyice zorlaştı.

3 bin 500 lira maaşla çalıştıracak eleman bulunamıyor
“3 bin 500 lira maaşa rağmen çoban bulamıyoruz!” diyen yetiştiriciler, çaresizlikten çalıştırdığı yabancı çobanların Kaçak stütüsünden çıkmasını isterken, üniversitede bu konuda bir bölüm açılmasını öneriyor.

Hayvancılıkta en büyük sıkıntı
Çoban bulunamaması, Türkiye’de hayvancılık yapılan neredeyse tüm bölgelerde, en büyük sıkıntı haline geldi. Tıpkı Batman ve çevre illerinde olduğu gibi... Batman Göçerler Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, bölgede çoban ihtiyacının karşılanması için Batman Üniversitesi bünyesinde Çobanlık Bölümü’nün kurulmasını istiyor. Bölgede çoban bulmakta zorluk çektiklerini belirten Çelik, “İnsanlar çobanlığı küçümsüyor ve tercih etmiyor. Üniversitede çobanlık bölümü için müracaatta bulunacağız. Böylelikle insanlarımız, artık bu işi küçümsemeyip gönül rahatlığıyla yapabilir. Genç nüfus, ücret çok iyi olmasına rağmen, sırf adı yüzünden bu işi yapmayıp, yarı fiyatına daha ağır işlerde çalışıyor” dedi.

İŞKUR'dan bile istedik...
Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç da, İş-Kur’dan çoban talep eden ve yanıt bulamayan işletmelerin, yabancı çoban çalıştırmasına izin verilmesini istiyor.
Küçükbaş hayvancılık sektöründe, asgari ücretin çok üstünde maaş ödenmesine karşın çalıştıracak çoban bulamadıklarından yakınan Kılınç, “Özellikle batı illerinde Özbek ve Afgan uyruklu insanlar çobanlık yapıyor.

Yasal izin istiyoruz
Bu kişilere yasal çalışma iznin verilmesini istiyoruz. Türkiye’de çoban sıkıntısı devam ederse, hayvancılık üretimi azalacak ve et fiyatları yükselecek” ifadesini kullandı.
Malatya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetişiricileri Birliği Proje Teknik Elamanı Ayşegül Kılınç ise, çobanlığın insanlara kötü lanse edildiği ve işin zor olduğu düşünüldüğü için tercih edilmediğini söyledi.