Sektörel
04 Mar 2015 16:52 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:26

2016'ya kadar faiz artmamalı

Chicago Fed Başkanı Evans, "ABD'de enflasyon düşük, faiz artırımları 2016'dan önce olmamalı" şeklinde konuştu

2016'ya kadar faiz artmamalı
Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) destek vermek için yoğun çaba gösterdiği ekonomik toparlanmaya zarar vermemek için faiz artırımına 2016'nın ilk yarısından önce gitmemesi gerektiğini söyledi.

Fed'in para politikasını belirleyen Açık Piyasa Kurulu'nda bu yıl oy hakkı olan Evans, yapacağı bir konuşma için hazırlanan metinde, "Rahatsız edici düzeyde düşük enflasyon ve küresel ortamdaki belirsizlik göz önüne alındığında faizleri zamanından önce artırmanın getireceği risklerin büyük, faydanın ise az (olduğu görülür)" dedi.

Evans, Fed faizleri bulunduğu sıfıra yakın seviyede gelecek yıla kadar tutsa bile enflasyonun büyük ihtimalle yüzde 2 hedefine 2018 sonundan önce ulaşmayacağını belirtti.Evans, Fed Açık Piyasa Kurulu'nda faizlerin sıfıra yakın düzeyde bir yıl daha kalmasını savunan az sayıda üyeden biri. Evans'ın birçok meslektaşı faiz artırımlarının bu yıl Haziran ayından itibaren başlayabileceğini belirtiyor.

Evans, kendi tahminlerinin yanlış çıkması halinde bile Fed'in aşırı yüksek enflasyona mahal vermemek için faizleri ılımlı şekilde yükseltecek "yeterli zamanı" olacağını ifade etti.