Konut Haberleri
25 Mayıs 2017 09:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:11

200 liraya akıllı ev sistemi!

İki ortaokul öğrencisinin geliştirdiği akıllı ev sistemleri projesi TÜBİTAK sergisinde yoğun ilgi gördü. Bu proje ile evin içerisinde oluşabilecek tehlikeler bertaraf edilecek.

200 liraya akıllı ev sistemi!
Mersin'in Silikfe ilçesinde 2 ortaokul öğrencisi geliştirdikleri akıllı ev sistemi projesi ile ilgi odağı oldu. 
 
Projeyi, Akdeniz Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencileri Yurdaşen Alp Yeni ile Musa Onur Dağ planladı. Sistem hakkında bilgi veren Yurdaşen Alp Yeni "200 liraya mal ettiğimiz akıllı ev sistemi yazılımını da kendimiz yazdık" dedi.

Yeni, sistemden herkesin yararlanmasını istediğini anlatarak "Yangın gibi afetlerde, su baskınlarında, evin içinde ütü unutulduğunda oluşabilecek tehlikelerin bertaraf edilmesi için bu sistemin uygulanmasını istiyoruz" diye konuştu.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin ise projenin iyi düşünülmüş bir çalışma olduğunu kaydetti. Müdür Metin şöyle konuştu:

"Öğrencilerimizin kendi günlük yaşantılarında karşılaştıkları sıkıntılar ile ilgili çözümlerini gördük. Bunlardan biri de öğrencimiz tarafından hazırlanan akıllı ev sistemi. Öğrencimiz burada normalde çok pahalı uygulanan sistemi kendi günlük harçlığı ile çok daha uygun fiyata uyguladığını gördük. Bu bizi memnun etti, genç yeni mucitler yetişiyor. Bu bilim fuarlarının başarısıdır."

Metin, akıllı ev sistemi projesinin 7-8 Haziran tarihlerinde Mersin Üniversitesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa düzenleyeceği Bilim Şenliği’ne davet edildiğini ve sergileneceğini dile getirdi. Metin, ayrıca aynı okuldan 2015-2016 eğitim öğretim yılında Faruk Furkan Aslan isimli öğrencinin "Yürürken cep telefonu şarj eden bot" projesi yaptığını bu projenin patentinin alınması için Mersin Üniversitesinin çalışma yaptığını sözlerine ekledi.