Konut Haberleri
16 Mayıs 2018 10:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:48

150 projede %20 indirim

Konut satışlarını artırmak için hükümetin attığı adıma bankaların ardından müteahhitlerden de destek geldi. İNDER, KONUTDER ve GYODER üyesi 41 firma 30 gün boyunca gayrimenkul alıcılarına 150 projede yüzde 20 indirim yapacak

150 projede %20 indirim
Vatandaşın konut alımını kolaylaştırmak için atılan adımlara bir yenisi daha eklendi. Hükümetin KDV ve tapu harcı indiriminin ardından bankalar devreye girmiş ve 6 banka 120 ay vadede vade farkını 0,98'e çekmişti. Gayrimenkule son destek müteahhitten geldi. “Birlikten güç doğacak Türkiye kazanacak” diyen sektörün 3 büyük kuruluşu KONUTDER, İNDER ve GYODER, 150 projede yüzde 20 indirimle gayrimenkul satacaklarını duyurdu. KONUTDER Başkanı Altan Elmas, hükümetin attığı olumlu adımlara karşılık vermek istediklerini ve kendileri için önemil olan bu adımı attıklarını söyledi.

KAMPANYA İVME KATACAK 

Elmas, “Hükümetin KDV ve tapu harcı indiriminin yanı sıra bankaların başlattığı konut kredisi faizlerindeki indirim kampanyası sektöre büyük bir ivme katacak. Bizler de bu iki büyük adıma bir adımla karşılık vermek istedik” dedi. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de “Bugüne kadar maliyet baskısı altında satış yapmaya çalışıyoruz. Zorlu bir süreçten geçiyoruz. Biz de bu kampanya ile bu zor süreçte sektöre katkı sağlamak istedik” diye konuştu.


PEŞİN FİYATINA VADE

Üç büyük dernek konut alımını kolaylaştırmak için peşinatı da düşük tuttu. Dernek başkanları kampanyanın alıma dönmesi için herkesin üzerine düşen fedakarlığı yaptığını söyledi. Kampanya öncesinde liste satış fiyatı 781 bin lira olan bir konutun kampanya ile fiyatının 625 bin liraya düştüğüne vurgu yapan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise “Vatandaş bu konutu satın almak istediğinde baştan yüzde 20 indirim uygulanacak. Konut vadeli alınmak istendiğinde konut bedelinin yüzde 5'ine denk gelen 31 bin 250 lira hemen ödenecek. Bankadan 500 bin lira kredi çekilirse vade farkı 120 ay için 0,98 olacak. Bunun aylık taksiti 7 bin 104 lira. Geri kalan 93 bin 750 lira ise 36 ayda firmaya ödenecek” bilgisini verdi.

HEDEF GENÇLER

Her 3 dernekte hedef 25-45 yaş arası gençler olarak özetlendi. Nazmi Durbakayım, bu kesimin satın alabileceği konut metrekaresinin 3 bin lira ile 4 bin lira arasında değiştiğini, yüzde 20 indirimi de bu hesaba göre yaptıklarını kaydetti. Durbakayım, “Gençler, yeni evlenenler başta olmak üzere daha geniş kitlelerin bunda yararlanmasını istiyoruz. Onlarca başka sektöre destek olan konut sektörümüz ekonominin dişlilerine biraz daha güç versin. Daha güçlü olalım. İstediğimiz zaman nasıl bir olabildiğimizi de bu fırsatla göstermiş olalım istedik” şeklinde konuştu.

BEKLENEN CİRO 3 MİLYAR LİRA

Kampanyaya dahil olan 150 projede 1 ayda toplam 3 milyar TL’lik bir satış bekleniyor. Faiz indiriminin 200 bin fazladan konut sattıracağını belirten Elmas, “Buradan özel bankalara seslenmek istiyorum. Geçmişte onlar da taşın altına elini koymuşlardı şimdi de desteklerini bekliyoruz. Bankaların konut kredisi faiz indirimine sadece iki özel banka destek verdi. Onlar da 60 ayla sınırladı. Bu bankalar da vadeyi 120 ay yapmalı, oluru budur. Eğer özel bankalar ve kamu bankaları faiz indirimini yılbaşına kadar sürdürebilirlerse bu 200 bin fazladan ek konut sattırır. Bu da 20-30 milyar TL’lik bir büyüklük demek. Bunun döngüsü de büyük olur” şeklinde konuştu.

15 HAZİRAN SON GÜN

Konutta yüzde 20 indirim kampanyası 15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında geçerli olacak. Altan Elmas 2018 yılını da rekorla kapatmak istediklerini söyledi. 1 milyon 450 bin rakamını işaret eden Elmas, “Yüzde 14 -15 mevduat faizlerinin olduğu bir ortamda konut kredilerinin aşağı çekilmesi, sübvanse edilerek gerçekleşiyor. Yani bu dönemsel. Buna ilave olarak gayrimenkul firmaları geçtiğimiz yıl yaşanan maliyet artışlarını henüz fiyatlara yansıtmadı. Tüm bu avantajların bir araya geldiği tarihi bir fırsat yaşanıyor. Vatandaşlarımız bu fırsattan çok iyi yaralanmalı” dedi.