Ekonomi
11 Ara 2017 10:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

1,5 milyar dolarlık ekmek çöpe!

Ekmek israfı artık inanılmaz boyutlara ulaştı.Günlük ortalama 12 milyon ekmeği çöpe atan Türkiye kendi ekonomisinde yıllık 1,5 milyar dolarlık delik açıyor.

1,5 milyar dolarlık ekmek çöpe!
·         Dünya gazetesinin haberine göre, Türkiye’de her gün 120 milyon adet ekmek üretiliyor ancak bunun yaklaşık yüzde 10’u çöpe gidiyor. İsraf edilen ekmeğin adet olarak karşılığı ise yaklaşık 12 milyon.

·         Rakamsal karşılığın ekonomiye olan yansıması ise daha ciddi boyutlarda. Türkiye’de her yıl israf edilen ekmek yüzünden 1,5 milyar dolarlık kayıp oluşuyor.

·         Üretilen ekmeğin büyük bir kısmı üretiminin yapıldığı fırınlarda israf edilirken, fırınları haneler ve personel/öğrenci yemekhaneleri takip ediyor.

·         Son zamanlarda ekmeğin gramaj tartışmalarının yaşandığı Türkiye’de 12 binin üzerinde ruhsatsız fırın olduğu belirtilirken, geçtiğimiz yıl çuvalı 52 lira olan un bu yıl 80 liraya kadar çıktı. 

·         Geçen günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde değişiklik yaparak ekmekteki fiyat aralıklarını yeniden belirlemişti. Buna göre ekmeğin gramajı 250 gramdan 200'e düşürülmüştü.