Konut Haberleri
30 Eki 2014 15:50 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:04

110 metreden küçük evde yaşayanlar dikkat!

Son yıllarda stüdyo ya da tek odalı evlere talep artarken ABD'li uzmanlardan bu tür evlerde yaşayanlara uyarı geldi.

110 metreden küçük evde yaşayanlar dikkat!
Uzmanlar, bu tür minik yaşam alanlarının ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Observer'ın haberine göre her ne kadar mikro boyuttaki apartman daireleri New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg tarafından desteklenen bir proje olsa da uzmanlar, boyutları 76 metre ila 112 metre (250 to 370 feet) arası değişen dairelerde yaşamanın sağlık açısından risk arz edebileceğini söylüyorlar.

Konuya ilişkin olarak The Atlantic'e konuşan Boston Mimarlık Üniversitesi'nden (Boston Architectural College) insan sağlığı için tasarım direktörü Dak Kopec, bu mikro boyuttaki apartman dairelerinin 20'li yaşlarındaki meslek sahibi gençler için harika bir imkan olabileceğini fakat bu tür dairelerin, dar yaşam alanlarını bir sorun haline getirebilecek farklı stres unsurlarıyla karşı karşıya olan 30'lu ve 40'lı yaşlardaki insanlar içinse sağlıksız olabileceğini belirtti.
Kopec'in dediğine göre minik yaşam alanları trendi, klostrofobiye, ev içi şiddete ve alkolizme yol açabilir.

Bununla birlikte araştırmacılar, çocukların gelişimleri açısından daha büyük boyutta yaşam alanlarına ihtiyaçları olduklarını düşünüyorlar.

Atlantic'e konuşan Konut Ortamları Araştırma Grubu'nun (Housing Environments Research Group) Direktörü Susan Saegert, daha önceleri kalabalık apartman dairelerinde ve düşük gelirli konutlarda yaşayan çocuklara ilişkin birçok inceleme yaptığına dikkat çekerek, bu tarz yaşam alanlarında yaşayan çocukların bir süre sonra çekingen bir ruh hali benimseyebildiklerini ve ayrıca ders çalışma ve konsantrasyon açısından sorun yaşayabildiklerini belirtti.

Saegert, dar yaşam alanlarının yetişkinlere kıyasla çocukların ruh sağlığına daha kötü etki edebileceğini belirtti.

Mikro boyutlu apartman dairelerinin tehlikelerine ilişkin şüpheler, New York Doğu 27. Sokak'taki "My Micro NY" isimli mikro boyutlu apartman kompleksinin inşasıyla aynı dönemde ortaya konuldu.
Söz konusu mikro boyutlu apartman daireleri, yüksek kiralar ödemekte zorlanan bekar şehir sakinlerine yönelik ucuz bir alternatif olarak düşünüldü. Fakat uzmanların görüşleri dikkate alındığı vakit bu tür dairelerde yaşamayı düşünen kişiler, kararlarını verirken sadece yapacakları para tasarrufunu değil ruh sağlıklarının nasıl etkilenebileceğini de göz önünde bulundurmalılar.