Kentsel Dönüşüm
05 Haz 2014 13:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:10

10 yılda 16 milyar dolarlık yatırım!

İzmir’in yeni kent merkezinin yıldızı her geçen gün daha da parlıyor. Arka arkaya başlayan projeler ve patlayan talep, pek çok yatırımcının rotasını değiştirdi.

10 yılda 16 milyar dolarlık yatırım!
İzmir'de yeni projeler bölgeyi hareketlendirdi. Arsa fiyatları yükseldi. Alsancak Liman, Bayraklı,Salhane, Turan ve Halkapınar bölgesini kapsayan İzmir'in yeni kent merkezi, sadece yerli yatırımcının değil, İstanbul ve Ankaralı güçlü yatırımcıların yanı sıra yabancı yatırımcıların da dikkatini çekmeye başladı.

İzmir'e yatırım yapmak isteyen dev firmalar, yüz milyonlarca dolarlık projeler hazırlamaya başladı. Yeni kent merkezi olarak belirlenen 450 hektarlık arazide toplamda önümüzdeki 10 yıl içerisinde bölgede planlanan projeler tamamlandığında 16 milyar Dolarlık yatırım yapılmış olacak. Bu alanın 3/1’i konut, diğer bölümü ise ticari imarlı. Bölgede 3.5 emsal var ve yükseklik serbest. Şehrin tam ortasında konumlanan bu bölge Manhattan gibi olacak.

Yeni plajlar kuruluyor
Folkart kurulduğu günden bu yana İzmirlileri yepyeni bir yaşam tarzıyla tanıştırdı. Avrupa’nın en yüksek ikiz kulelerinden olan Folkart Towers , İzmir’in yeni kent merkezinde başlayan bu büyüklükte ilk karma  proje olarak da birçok firmaya öncü oldu.   Folkart Towers’ın kuleleri çıkıp bölgenin ilerideki siluetine dair ilk sinyalleri verdikten sonra yeni projeler start almaya başladı.  Folkart Towers’da yaşamın başlaması ve sunduğu olanaklar bölgeye ilgiyi daha da arttırdı. Kulelerde kiralamaların da hızlı olması yatırımcıları bölgeye  çeken unsurlardan biri oldu.

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’a göre bölgenin konumu ve imar durumundan dolayı önümüzdeki 5-10 yıl içinde yapılaşma tamamlandığında bu bölgede irili ufaklı 100’ün üzerinde proje olacak. Projelerle birlikte çoğalacak sosyal imkanlar, spor alanları, parklar, alışveriş alanları düşünüldüğünde Bayraklı tam anlamıyla İzmir’in kalbinin attığı yer olacak.

Şu anda Folkart Towers’da ortalama 3.000 Dolar olan satış fiyatı önümüzdeki birkaç yıl içinde 5.000 Doları bulacak.
Sancak “ İzmir Türkiye’nin en modern ve güzel şehirlerinden birisi. İzmirlilerin desteği ve bizlerin en iyiyi, en güzeli yapma çabamız birleştiğinde dünyanın sayılı şehirlerinden birisi olacağına inanıyorum. Bence artık burada yapılacak projeler birbiriyle yarışacak. Bölgede yapılacak projelerin belli bir standardın altına düşmemesi gerekiyor. Dubai, Hong Kong ve dünyanın marka olmuş birçok şehri böyle daha iyiyi, daha güzeli yapma yarışının eserleridir. İzmir neden bir marka şehir olmasın? “ diyerek İzmir’e duyduğu güveni her platformda vurguluyor.

Göç edilen değil tercih edilen yer olacak
2003 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, hazırladığı "İzmir Yeni kent Merkezi Nazım İmar Planı" nın  kabul edildiği toplantıda konuşan zamanın İzmir Büyük şehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina,  planın uygulanmaya başlamasıyla Bayraklı’nın 'geçilen' değil, 'gidilen' yer olacağını vurgulamıştı.  Bu planla İzmir'in siluetinin değişeceğini, gelecekte turizm ve ticaret kenti olacağını söyleyen Ahmet Piriştina’nın hayali gerçek olma yolunda.

Bayraklı’daki gelişmeler  İzmir açısından da olumlu sonuçlara neden olmaya başladı ve  İzmir cazibe kenti haline geliyor.  Konumu nedeniyle çok avantajlı bir şehir olan İzmir’i İstanbul’a bağlayacak otobanın kentin kaderini olumlu yönde değiştirmesi öngörülüyor. Bu yeni yolla İstanbul-İzmir arası 3.5 saate düşerken, yeni biten havalimanının da kentin gelişimini hızlandırması bekleniyor.
Türkiye’nin 7 bölgesinde yapılacak olan “Şehir Hastanesi” projeleri için Ege Bölgesi’nde Bayraklı’nın seçilmesi bölge için büyük avantaj olacak. 2 bin 60 yatak kapasiteli, 7 hastaneden oluşan Bayraklı Sağlık Kampüsünün temeli Mart ayında atıldı.
İzmir’de şehrin çeşitli yerlerine yapılacak marinalar ve kurvaziyer limanı gibi projeler diğer artılar olarak gösteriliyor.