İnşaat
05 Mar 2018 16:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:41

10 milyar dolarlık mega kent kuracaklar

Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Kahire ziyareti sırasında Suudi Arabistan ve Mısır'ın 'Sina Yarımadası'nda bir mega kent inşa etmek' için yaklaşık 10 milyar dolarlık ortak fon oluşturma anlaşması imzaladığı açıklandı.

10 milyar dolarlık mega kent kuracaklar
Suudi hükümetinden bir kaynağın AFP'ye yaptığı açıklamaya göre Riyad ve Kahire, Sina Yarımadası'nda 'bir mega kent' inşa etmek için yaklaşık 10 milyar dolarlık bir ortak fon oluşturma anlaşmasını imzaladı.

Kaynak açıklamasında "NEOM Projesi kapsamında Sina'nın güneyindeki Mısır topraklarını geliştirmek amacıyla, Suudi Arabistan Mısır'la bir yatırım anlaşması imzaladı. İki ülke eşit hissedar olarak 10 milyar dolardan fazla değerde ortak fon kurdu. Mısırlıların hissesi uzun dönem için kiralanmış araziyi de içeriyor" dedi.

NEOM PROJESİ
 
Mısır ile Ürdün arasındaki alanda yer alacak fütüristik NEOM Projesi, Suudi Arabistan'ın petrole bağımlı ekonomisini çeşitlendirme amaçları çerçevesinde geçen yıl ekimde Veliaht Prens Selman tarafından açıklanmıştı. 

Arapça 'Müstakbel' ve İngilizce 'New' kelimelerinin kısaltılarak birleştirilmesi ile oluşturulmuş olan 500 milyar dolarlık bir proje olan NEOM, 'Yeni Gelecek' anlamına geliyor.

Proje kapsamında 26.500 kilometrekarelik bir alanda bir biyoteknoloji ve dijital teknoloji merkezi yaratılmak isteniyor